Langkau ke kandungan utama

Ikan Masak Cabai (Cili)

Hari ini Kak Noor nak pertengahkan resepi Ikan Masak Cabai (cakap orang Utara) atau dalam erti kata lain Ikan Masak Cili.  Bezanya ikan masak cabai dengan sambal tumis ikan ialah sambal tumis ikan kita masukkan sedikit belacan.  Resepi ini amat mudah dan ringkas, dan hanya sedikit sahaja bahan digunakan.

Bahan-bahannya:
6 ekor ikan kembung (boleh guna ikan lain, ikan ketul pun boleh)
1 cawan air
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
Gula dan garam secukupnya
1 sudu kecil perisa TUMIX ikan bilis
2 biji bawang besar dihiris bulat
Minyak secukupnya untuk menumis

Bahan-bahan untuk dikisar:
4 senduk cili kering yang telah dikisar (Kak Noor senduk nasi untuk menyukat)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji tomato saiz kecil

Penyediaannya:
  1. Ikan dibasuh bersih dan digaramkunyitkan.  Kemudian digoreng sehingga masak; tetapi jangan sampai garing.
  2. Panaskan kuali/periuk dan masukkan minyak masak.  Masukkan bahan-bahan kisar dan kacau rata.  Tutup periuk dan masak hingga bahan tumisan tadi terbit minyak.
  3. Masukkan 1 cawan air.  Kacau rata.
  4. Masukkan sos cili, sos tomato, gula, garam, dan perisa. Biarkan mendidih seketika dan rasa manis dan masinnya.  Rasa masin dan manis hendaklah seimbang.
  5. Masukkan ikan dan balik-balikkan sehingga kuah cili tadi menyelaputi ikan.
  6. Akhir sekali masukkan hirisan bawang besar.  Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.



Inilah rupanya Ikan Masak Cabai (rasa macam sweet sour...)

Ulasan

Cubalah masak resepi ini. Terutama sekali orang-orang bujang. Mudah dan ringkas.
Unknown berkata…
Dh try..sedap
HeNRieTTa JoSe berkata…
Yummy....semalam beli ikan ketul...
Cdgnya nk goreng aje...tapi xde kuah plak...

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.