Langkau ke kandungan utama

KARI IKAN MACKEREL (DALAM TIN)

Resepi yang Kak Noor ketengahkan ini amat mudah disediakan.  Ia amat sesuai untuk orang-orang bujang dan dalam keadaan emergency.  Stok ikan mackerel atau ikan sardin cap ayam ini sentiasa ada dalam simpanan kat rumah.  Selalunya Kak Noor masak kari ikan sardin, tetapi hari ini cuba buat kari ikan mackerel pulak.  Selain makan bersama nasi, kari ini memang sedap dicicah dengan roti canai, roti benggali, capati dan roti sandwich.


Bahan yang diperlukan:
2 tin kecil ikan mackerel cap ayam
(sos diasingkan dan dicampur dalam bahan-bahan pes untuk dikisar)
Ubi kentang 4 biji (sebiji dibelah empat)
Tomato 2 biji
Cili hijau 2 biji
1 biji bawang besar dipotong empat
Santan secukupnya
1 sudu besar pati asam jawa (dicampur dengan 1 cawan air)
Garam dan perisa secukupnya.

Bahan-bahan pes : (semua bahan dikisar)
1 bungkus kecil rempah ikan
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk cili
Sos ikan mackerel dalam tin

Bahan-bahan tumis:
3 biji bawang merah dimayang (boleh ganti dengan 1 biji bawang besar)
2 ulas bawang putih dimayang
1 sudu besar halba campur
2 tangkai daun kari
Minyak untuk menumis
Penyediaannya:

  • Panaskan minyak dalam periuk.  Masukkan bahan-bahan tumis dan masak hingga kekuningan.  Kemudian masukkan bahan-bahan pes, tutup periuk dan masak hingga terbit minyak.
  • Selepas terbit minyak, masukkan asam jawa, garam, dan perisa.  Kacau sebati dan masak seketika.  Kemudian masukkan santan, diikuti dengan ubi kentang.
  • Bila ubi kentang telah empuk, masukkan ikan mackerel dan biar kuah mendidih.  Akhir sekali, masukkan cili hijau, tomato, dan bawang besar
Di bawah ini adalah antara bahan-bahan yang telah Kak Noor gunakan untuk sajian ini.  Bukanlah nak promote, tetapi nak kongsi aje....

Serbuk rempah ikan cap AgroMas.  First time guna, memang sedap.....
Ikan Mackerel Ayam Brand
Pati asam jawa Xtra keluaran Adabi, memang mudah, campur dengan air sahaja.

Ulasan

GoodMindGirl berkata…
Thank you..ada la sikit variety untuk dibuat..selain dari dok masak sardin saja..Terima kasih atas idea yer...Minta halal resepi...:-)

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...