Bahan-bahannya:
1 biji nenas
2 sudu besar kerisik
1 cawan santan
1 sudu kecil udang kering
1 cawan air
2 biji cili hijau
Gula (gula merah + gula putih), garam, dan perisa secukup rasa
Bahan-bahan untuk pes: (diblender semuanya)
2 sudu besar serbuk kari daging
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
½ inci halia
Bahan-bahan untuk tumis:
2 biji bawang merah dihiris
1 ulas bawang putih dihiris
½ inci halia dihiris
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
Sedikit daun kari
3 sudu besar minyak untuk menumis
Penyediaannya:
1. Potong nenas kepingan bulat, jangan nipis sangat.
2. Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan tumis. Setelah kekuningan dan naik baunya, masukkan pes dan udang kering, tumis hingga garing dan terbit minyak.
3. Selepas itu masukkan santan, kerisik, garam, gula dan perisa, Kalau pekat sangat, masukkan 1 cawan air. Biarkan mendidih seketika. Suaikan rasa, kalau kurang garam atau gula, tambah sehingga menepati citarasa. Kebiasaannya pajeri nenas mesti terasa kemanisannya.. Kemudian masukkan nenas dan masak hingga nenas layu dan kuah pekat.
4. Akhir sekali masukkan cili hijau dan tutup api.
Ulasan