Nasi lemak, mi goreng, bihun goreng, koayteow goreng, roti canai merupakan menu sarapan pagi yang selalu sangat kita sediakan. Apa kata sesekali kita ubah selera kepada menu sarapan pagi yang agak ringkas dan mudah disediakan; ala-ala kebaratan iaitu pancake. Kak Noor hidang pancake ini dengan telur hancur. Sedap juga dimakan bersama madu.
1 biji telur
45ml mentega dicairkan dan ketepikan hingga sejuk
225ml tepung gandum serbaguna
15ml gula
1/2 sudu kecil garam
225ml buttermilk*
(*Jika tiada buttermilk, boleh diganti pada 1 cawan susu segar dicampur dengan 1 1/3 sudu besar cream of tartar. Tunggu 5-10 min hingga hasilnya menjadi berbentil-bentil).
1 sudu kecil baking soda
Cara-cara:
Di dalam mangkuk, pukul telur dan butter yang telah sejuk pada suhu bilik.
Ayak tepung, baking soda bersama dan campurkan bersama gula dan garam.
Campurkan bahan kering tadi bersama telur dan butter yg telah dipukul. Gaul rata.
Tambahkan pula buttermilk atau campuran susu segar tadi dan kacau lagi hingga tidak berbentil.
Panaskan kuali yang leper dan tuangkan agak sesenduk kecil ke atas kuali. Biarkan ia berbuih di tepiannya sebelum membalikkan.