Bahan-bahan:
1 kg ayam } potong kecil
1 kuntum bunga kantan } dihiris
2 batang serai } diketuk
1 sudu besar asam jawa*
2 cawan air *
1 sudu besar gula
5 sudu besar minyak untuk menumis
garam secukup rasa
1 kiub tom yam maggi (tak letak pun tak mengapa)
(campurkan air dan asam jawa utk menghasilkan air asam jawa)
Bahan kisar:
15 tangkai cili kering
sedikit belacan
2-3 batang serai
5 ulas bawang putih
1.5 cm lengkuas
1.5 cm kunyit hidup
5-6 ulas bawang merah
Cara membuat:
Panaskan minyak. Goreng bahan kisar, bunga kantan dan serai hingga wangi dan naik minyak
Masukkan ayam, goreng sekejap selama 2-3 minit
Masukkan air asam jawa dan biarkan sehingga mendidih
Masukkan gula dan garam secukup rasa
Kecilkan api, renehkan sehingga ayam empuk
Angkat dan hidangkan panas-panas bersama nasi putih
Ulasan