Langkau ke kandungan utama

Ayam Masak Merah

Semalam, anak lelaki Kak Noor yang kedua pergi berjumpa dengan tauke katering untuk mendapatkan upah bekerja. Baik pula hati tauke katering itu,diberikannya satu tupperware ayam goreng kepada anak Kak Noor untuk dibawa balik; adalah dalam 15 ketul… banyak tu! Anak Kak Noor kata, ibu esok masak ayam sambal aje lah….. Sebenarnya Kak Noor cadang nak masak kari ikan sardin (tin) campur ubi kentang pagi ni. Tetapi kalau dah ada ayam, lebih baik masak ayam aje… Ayam masak merah ni memang menjadi favourite anak-anak Kak Noor. Tetapi dalam masakan ayam merah ini, Kak Noor maniskan sedikit, seimbang kepedasan dan kemanisannya.

Bahan-bahannya:
1 ekor ayam (dipotong 6 – 12 bahagian kecil atau ikut citarasa)
2 sudu besar tomato cili
2 sudu besar pati santan
Garam, gula merah + gula putih, perisa (secukup rasa)
1 batang serai dititik
1 biji bawang besar saiz besar dipotong bulat
2 sudu besar kismis
Kacang peas (Kak Noor x letak dalam masakan kali ni, sebab tiada dalam simpanan kat rumah)

Bahan-bahan untuk pes (dikisar):
Cili kering anggaran RM2.00
1 biji bawang besar (saiz sederhana)
4 ulas bawang putih
1 biji tomato (saiz sederhana)

Bahan-bahan tumisan:
Minyak secukupnya
1 biji bawang besar (saiz kecil) dihiris – (Boleh diganti dengan 2 biji bawang merah)
2 ulas bawang putih dihiris
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 inci halia

Penyediaannya:
1. Gaul ayam dengan kunyit dan garam. Goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak. Masukkan bahan-bahan tumisan. Bila telah naik bau, baru masukkan bahan-bahan kisar dan masak hingga garing/terbit minyak.
3. Selepas itu masukkan sos cili, serai yang telah dititik, garam, gula, dan perisa. Kacau sebati. Bila telah sebati masukkan pati santan.4. Setelah kuah agak pekat, baru masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kismis. Boleh juga masukkan kacang peas jika suka. Gaul sebati, sesuaikan rasa. Akhir sekali masukkan hirisan bawang besar. Setelah bawang besar agak layu, tutup api dan taburkan sedikit bawang goreng.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.