Langkau ke kandungan utama

TOM YAM SOTONG



Bahan-bahannya:
600 gm sotong
1 labu bawang besar - dihiris bulat
2 - 3 batang serai dititik
5 - 6 cili api merah dititik
3 sudu besar pes tom yam thai
1 ketul kiub tomyam maggi
1/2 batang lobah merah - dipotong serong
Bunga kobis
Cendawan tiram warna putih
1 batang saderi - dipotong serong
1 biji tomato dibelah 4
5 - 6 keping daun limau purut
2 sudu besar jus limau kasturi
Air secukupnya untuk kuah tom yam






Cara-cara penyediaannya:
1.  Didihkan air secukupnya di dalam periuk.  Kemudian masukkan pes tomyam, kiub tomyam, dan serai.  Kacau rata dan biarkan kuah mendidih.  Perasakan dengan garam.
2.  Kemudian, masukkan sotong dan kacau sebati.  Biarkan ia mendidih sekali lagi.
3.  Selepas itu masukkan lobak merah, bunga kobis, cendawan tiram, dan batang saderi, .  Biarkan di atas dapur seketika sehingga lobak merah masak.
4.  Akhir sekali masukkan bawang besar, buah tomato, cili padi dan daun limau purut, dan jus limau kasturi.
5.  Biarkan mendidih sekejap.  Tutup api dan sedia dihidangkan panas-panas. 


Ulasan

Wani SK berkata…
salam kak noor ... baru semalam wani buat tom yam campur hihi... terasa nak lagi pulak.. bila tengok kak noor tayang tom yam sotong ni
kakna berkata…
sedap dapat hirup kuahnya yang masam-masam ni.
Nadz Nazharzan berkata…
Assallamualaikum kak Noor..

Amboiiii...sotong tu...tergolek2 dlm mangkuk tu... Sedapnye kak... Ratah jer best ni..
Nina Mirza berkata…
As'salam Kak Noor ...

Mmmmm .... menyelerakan tengok sotong tuu
nak sikit kak~~
hehee . . .
Armstrong berkata…
salam kenal
motivator indonesia berkata…
semoga bermanfaat
jantung koroner berkata…
tips yang bagus
belajar forex berkata…
bahannya apa aja pak
saraf kejepit berkata…
mantaf gan
Jasa SEO berkata…
terima kasih atas infonya pak
Unknown berkata…
Good .......

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.