Langkau ke kandungan utama

Bihun Goreng Tom Yam



Bahan-bahannya:
1 bungkus bihun kering - direndam semalaman dan ditoskan.
1 labu bawang besar saiz sederhana dihiris
4 ulas bawang putih dihiris
Udang saiz sederhana (kuantiti udang yang digunakan ikut citarasa masing-masing)
Sotong  dipotong bulat - Kak Noor tidak masukkan
2 senduk nasi cili kering kisar
1 sudu besar kicap manis
2 sudu besar pes tom yam
1sudu teh cuka
Taugeh secukupnya.  Boleh diganti dengan kobis sekiranya taugeh tidak ada.
Batang saderi dihiris
Daun bawang dihiris
Cili merah dihiris
Bawang goreng
Garam/gula/serbuk perasa
Sedikit minyak untuk menumis



Penyediaannya:
1.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau dan kekuningan.
2.  Masukkan cili kering kisar .  Masak sehingga cili garing dan naik bau.
3.  Kemudian masukkan air secukupnya diikuti dengan pes tom yam, garam, gula, dan serbuk perasa (jika suka).  Biarkan ia mendidih. Pastikan air yang dimasukkan mencukupi untuk melembutkan bihun.  Elakkan daripada menambah air setelah bihun dimasukkan di dalam kuali.
4.  Selepas itu masukkan udang, sotong, dan batang saderi.  Biarkan di atas dapur sehingga udang dan sotong masak.
5.  Selepas bahan-bahan di no. 4 tadi mesra dengan kuah, masukkan bihun.  Gaul rata.
6.  Apabila bihun telah masak, masukkan taugeh  dan digaul lagi.  Kacau seketika di atas dapur.  Bila nampak taugeh telah bercampur mesra dengan bihun, bolehlah ditutup api.  Jangan sampai taugeh layu.
7.  Hiaskan dengan cili merah, daun bawang, dan bawang goreng semasa menghidang.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.