Langkau ke kandungan utama

MEE GORENG DAGING



Kak Noor namakan mi goreng ini mi goreng daging sebab Kak Noor letak banyak isi daging sebagai perencahnya. Kebiasaannya bila masa mi goreng, Kak Noor suka letak taugeh banyak-banyak.  Tetapi  kali ini tiada sayuran yang diletakkan.  Bagi orang-orang yang tidak makan sayur, seperti adik bongsu Kak Noor, sudah tentu akan menggemari resepi ini.  




Bila masak mi goreng tanpa sayur ini, pertama sekali teringat kat adik lelaki bongsu yang tinggal di Alma Bukit Mertajam.  Selalunya bila bonda menggoreng mi,  bonda akan menggoreng dua kali.  Satu yang ada sayur untuk keluarga dan satu lagi tidak ada sayur special untuk adik Kak Noor.  Kalau ada sayur, dia akan pilih sayur dan buang ketepi.  Sehingga sekarang walaupun dah jadi bapa orang, masih macam tu juga.





Bahan-bahannya:
1 bungkus mi basah
200 gm is daging dihiris halus
1 labu bawang besar dicincang kasar
3 ulas bawang putih dicincang kasar
1 biji tomato dicincang kasar
1 senduk nasi cili kering kisar
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil garam (garam tidak letak banyak disebabkan mee sememangnya telah masin)
Garam dan serbuk perasa (sekiranya suka)
Minyak untuk menumis

Untuk hiasan:
1 biji cili merah dihiris
Potongan timun
Daun salad

Cara-carannya:
1.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan dan naik bau.
2.  Kemudian masukkan cili kering kisar dan masak cili sehingga garing dan terbit minyak.
3.  Masukkan 1 cawan air dan kacau rata.  Kemudian masukkan  cincangan buah tomato dan sos tiram,  gula dan serbuk perasa, dan garam.  Biarkan kuah mendidih di atas dapur agar semuanya sebati.
4.  Selepas itu masukkan daging.  Sekiranya air kering, boleh tambahkan air dan masak sehingga daging empuk.
5.  Sekiranya inginkan mee goreng basah, pastikan kuah tidak kering. Sekiranya kering boleh tambah air lagi.
6.  Akhir sekali masukkan mee dan kaupbalikkan sehingga semua bahan sebati dan mee masak.
7.  Tutup api dan semasa menghidang, bolehlah dihiaskan dengan daun salad, timun, dan cili merah.
8.  Kalau mee basah, sedap dimakan semasa panas lagi.  Jangan tunggu sampai kembang.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...