Langkau ke kandungan utama

MEE GORENG DAGING



Kak Noor namakan mi goreng ini mi goreng daging sebab Kak Noor letak banyak isi daging sebagai perencahnya. Kebiasaannya bila masa mi goreng, Kak Noor suka letak taugeh banyak-banyak.  Tetapi  kali ini tiada sayuran yang diletakkan.  Bagi orang-orang yang tidak makan sayur, seperti adik bongsu Kak Noor, sudah tentu akan menggemari resepi ini.  




Bila masak mi goreng tanpa sayur ini, pertama sekali teringat kat adik lelaki bongsu yang tinggal di Alma Bukit Mertajam.  Selalunya bila bonda menggoreng mi,  bonda akan menggoreng dua kali.  Satu yang ada sayur untuk keluarga dan satu lagi tidak ada sayur special untuk adik Kak Noor.  Kalau ada sayur, dia akan pilih sayur dan buang ketepi.  Sehingga sekarang walaupun dah jadi bapa orang, masih macam tu juga.





Bahan-bahannya:
1 bungkus mi basah
200 gm is daging dihiris halus
1 labu bawang besar dicincang kasar
3 ulas bawang putih dicincang kasar
1 biji tomato dicincang kasar
1 senduk nasi cili kering kisar
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil garam (garam tidak letak banyak disebabkan mee sememangnya telah masin)
Garam dan serbuk perasa (sekiranya suka)
Minyak untuk menumis

Untuk hiasan:
1 biji cili merah dihiris
Potongan timun
Daun salad

Cara-carannya:
1.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan dan naik bau.
2.  Kemudian masukkan cili kering kisar dan masak cili sehingga garing dan terbit minyak.
3.  Masukkan 1 cawan air dan kacau rata.  Kemudian masukkan  cincangan buah tomato dan sos tiram,  gula dan serbuk perasa, dan garam.  Biarkan kuah mendidih di atas dapur agar semuanya sebati.
4.  Selepas itu masukkan daging.  Sekiranya air kering, boleh tambahkan air dan masak sehingga daging empuk.
5.  Sekiranya inginkan mee goreng basah, pastikan kuah tidak kering. Sekiranya kering boleh tambah air lagi.
6.  Akhir sekali masukkan mee dan kaupbalikkan sehingga semua bahan sebati dan mee masak.
7.  Tutup api dan semasa menghidang, bolehlah dihiaskan dengan daun salad, timun, dan cili merah.
8.  Kalau mee basah, sedap dimakan semasa panas lagi.  Jangan tunggu sampai kembang.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.