Langkau ke kandungan utama

AYAM MASAK LEMAK KUNING



Hari ini Kak Noor masak yang agak ringkas dan yang paling mudah.  Tak sampai 1/2 jam dah boleh disajikan. Masakan yang Kak Noor maksudkan ialah Ayam Masak Lemak Kuning dan dicampur dengan ubi kentang. Santannya pula Kak Noor gula santan kelapa sawit jenama `KHALIS' yang boleh didapati di pasar raya Giant atau Mydin.  Santan kelapa sawit `KHALIS' ini memang pekat dan memang cantik kuahnya bila dibuat masak lemak kuning.  Kebiasaannya  bila kita masak lemak kuning, kita tidak boleh tinggalkannya tanpa dikacau setelah dimasukkan santan, ditakuti pecah minyak.   Tetapi bila kita menggunakan santan kelapa sawit ini, kita tidak perlu risau kuah akan pecah minyak.  Selain kelemakannya yang tersendiri, ia juga mempunyai kepekatan yang lebih daripada kelapa biasa. Dengan menggunakan 1 1/2 cawan pati santan kelapa sawit dan dicampur dengan 2 cawan air, kepekatannya masih terasa.




Bahan-bahannya:
1 ekor ayam - dipotong ikut suka
Beberapa biji ubi kentang dikupas kulitnya dan dibelah 2 atau empat (bergantung kepada saiznya)
2 batang serai dititik
1 helai daun kunyit disimpulkan
1 1/2 cawan santan pekat kelapa sawit  (dicampur dengan 2 cawan air)
Air secukupnya
Garam dan serbuk perasa jika suka

Bahan-bahan dikisar:
1 labu bawang besar
5 biji cili padi
Beberapa ruas kunyit hidup
Air secukupnya

Cara-caranya:
1.  Satukan isi ayam bersama-sama dengan bahan-bahan yang dikisar dan serai di dalam periuk. Masukkan air supaya isi ayam tenggelam di dalam air.  Masak di atas dapur sehingga ayam 3/4 empuk.
2.  Masukkan ubi kentang.  Tambahkan air sedikit, sekiranya air telah kering. Masak sehingga ubi kentang 1/2 empuk.
3.  Kemudian masukkan santan kelapa sawit, garam dan serbuk perasa.  Kacau rata.  Masak sehingga kuah mendidih dan ayam serta ubi kentang betul-betul masak.
3.  Tutup api dan bolehlah dihidangkan.

Cadangan Sajian Hidangan:
Bagi melengkapkan hidangan ringkas ini, bolehlah digoreng ikan kering masam atau masin, sambal belacan, dan ulam-ulaman.

Ulasan

Melly Octaviana berkata…
sedap nya.. di makan dengan nasi hangat..slurrp
ady berkata…
as-salam kak Noor
kegemaran anak bujang lauk macam ni..blh bertambah nasi...
Ady, lauk ni jarang-jarang Kak Noor masak. Tetapi bila sekali sekala masak tu yang cepat licin, tak sempat sampai malam, dah clear.
Tambah sambal belacan dan ulam-ulaman dan ikan kering goreng. Hm... selera, selera...
special moments berkata…
salam kak noor, singgah sini, nak rasa ayam masak lemak kuning, makanan feveret saya......terima kasih kerana sudi singgah dan follow blog saya.
misnanie berkata…
sdap..

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.