Langkau ke kandungan utama

AYAM MASAK LEMAK KUNING



Hari ini Kak Noor masak yang agak ringkas dan yang paling mudah.  Tak sampai 1/2 jam dah boleh disajikan. Masakan yang Kak Noor maksudkan ialah Ayam Masak Lemak Kuning dan dicampur dengan ubi kentang. Santannya pula Kak Noor gula santan kelapa sawit jenama `KHALIS' yang boleh didapati di pasar raya Giant atau Mydin.  Santan kelapa sawit `KHALIS' ini memang pekat dan memang cantik kuahnya bila dibuat masak lemak kuning.  Kebiasaannya  bila kita masak lemak kuning, kita tidak boleh tinggalkannya tanpa dikacau setelah dimasukkan santan, ditakuti pecah minyak.   Tetapi bila kita menggunakan santan kelapa sawit ini, kita tidak perlu risau kuah akan pecah minyak.  Selain kelemakannya yang tersendiri, ia juga mempunyai kepekatan yang lebih daripada kelapa biasa. Dengan menggunakan 1 1/2 cawan pati santan kelapa sawit dan dicampur dengan 2 cawan air, kepekatannya masih terasa.




Bahan-bahannya:
1 ekor ayam - dipotong ikut suka
Beberapa biji ubi kentang dikupas kulitnya dan dibelah 2 atau empat (bergantung kepada saiznya)
2 batang serai dititik
1 helai daun kunyit disimpulkan
1 1/2 cawan santan pekat kelapa sawit  (dicampur dengan 2 cawan air)
Air secukupnya
Garam dan serbuk perasa jika suka

Bahan-bahan dikisar:
1 labu bawang besar
5 biji cili padi
Beberapa ruas kunyit hidup
Air secukupnya

Cara-caranya:
1.  Satukan isi ayam bersama-sama dengan bahan-bahan yang dikisar dan serai di dalam periuk. Masukkan air supaya isi ayam tenggelam di dalam air.  Masak di atas dapur sehingga ayam 3/4 empuk.
2.  Masukkan ubi kentang.  Tambahkan air sedikit, sekiranya air telah kering. Masak sehingga ubi kentang 1/2 empuk.
3.  Kemudian masukkan santan kelapa sawit, garam dan serbuk perasa.  Kacau rata.  Masak sehingga kuah mendidih dan ayam serta ubi kentang betul-betul masak.
3.  Tutup api dan bolehlah dihidangkan.

Cadangan Sajian Hidangan:
Bagi melengkapkan hidangan ringkas ini, bolehlah digoreng ikan kering masam atau masin, sambal belacan, dan ulam-ulaman.

Ulasan

Melly Octaviana berkata…
sedap nya.. di makan dengan nasi hangat..slurrp
ady berkata…
as-salam kak Noor
kegemaran anak bujang lauk macam ni..blh bertambah nasi...
Ady, lauk ni jarang-jarang Kak Noor masak. Tetapi bila sekali sekala masak tu yang cepat licin, tak sempat sampai malam, dah clear.
Tambah sambal belacan dan ulam-ulaman dan ikan kering goreng. Hm... selera, selera...
special moments berkata…
salam kak noor, singgah sini, nak rasa ayam masak lemak kuning, makanan feveret saya......terima kasih kerana sudi singgah dan follow blog saya.
misnanie berkata…
sdap..

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...