Langkau ke kandungan utama

KARI AYAM KERISIK




Hari ini Kak Noor nak kongsi cara-cara memasak kari ayam kerisik.  Bezanya kari ayam biasa dengan kari ayam kerisik ialah kari ayam kerisik kuahnya pekat sedikit.  Selain sedap untuk dimakan bersama nasi, ia juga   sedap dimakan bersama pulut kuning, ketupat palas, dan boleh diganti sebagai rendang untuk dicicah dengan lemang.


Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam - potong ikut suka
4 sudu besar serbuk rempah kari (rempah kari ayam dan daging) dibancuh dengan sedikit air sehingga sebati.
1 cawan pati santan dicampur dengan 2 cawan air
4 biji ubi kentang - dibelah dua atau 3
2 sudu besar kerisik
2 biji cili hijau
1 helai daun pandan - disimpulkan
1 biji tomato - dibelah 4

Bahan-bahan tumis:
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
1 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 tangkai daun kari - dilurut daunnya
Minyak secukupnya untuk menumis


Penyediaannya:
  • Ayam dibersihkan dan digaramkunyitkan.  Ayam lebih sedap jika diperap semalaman di dalam peti sejuk.
  • Panaskan minyak di dalam periuk.  Masukkan bahan-bahan tumis dan tumis sehingga naik bau dan bawang kekuningan.
  • Kemudian masukkan rempah kari dan kacau rata.  Tutup periuk dan masak rempah sehingga terbit minyak.
  • Selepas itu masukkan ayam dan kacau supaya ayam bersalut dengan rempah.  Tutup periuk kembali dan biarkan ayam masak sehingga setengah empuk.
  • Kemudian masukkan santan, gula, garam, daun pandan,  dan kacau rata.  Masak sehingga kuah mendidih.
  • Selepas itu masukkan ubi kentang dan masak lagi sehingga ubi kentang empuk.  Pada masa ini ayam telahpun masak sepenuhnya.
  • Akhir sekali tambahkan kerisik dan kacau rata.  Masak sehingga kuah mendidih sekali lagi.
  • Tutup api dan masukkan buah tomato dan cili hijau.  Tutup periuk supaya aroma kari tidak keluar.

Ulasan

Wani SK berkata…
salam kak noor .. x pernah wani masak kari letak kerisik hihi.. selalunya buat mcm biasa je . dah lama x buat kari ..best cicah roti n roti canai :))
Papa-NtiQ berkata…
uhhhh lazat nye nampak kak noor....nak kene tunjuk resepi nih kat isteri saya nih
Kak Noor berkata…
Wani, kalau dah dua hari lagi sedap cicah ngan roti bakar.
Kak Noor berkata…
Tunjuk jangan x tunjuk. Kalau ikut resepi yang Kak Noor berikan, Insya Allah menjadi.
Tanpa Nama berkata…
Kak Noor..menarikla resepi ni. Izinkan saya mencubanya ye.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...