Langkau ke kandungan utama

SARDIN ROLL ROTI


Resepi ini diperolehi daripada Majalah Wanita terbitan bulan November 2010 semasa Kak Noor sedang mengemas buku-buku lama untuk dibuang di pejabat tempoh hari.  Nama chefnya pun Kak Noor dah lupa.  Sekadar hanya dapat mengingati resepinya sahaja. 


Sebenarnya resepi asal inti sardin roll menggunakan inti sardin yang tidak dimasak, hanya mengambil  isi sardinnya sahaja (kuahnya dibuang) dan terus diadun dengan bahan-bahan lain. Memandangkan Kak Noor dan keluarga tidak berapa menggemari isi sardin yang diadun sebegini, maka Kak Noor menggunakan kaedah menumis untuk menyiapkan intinya.


Sardin Roll yang telah siap diletak inti

Kaedah menggoreng/membakar  menggunakan marjerin

Bagi menggoreng sardin roll ini, Kak Noor tidak menggunakan minyak;  hanya meletakkan sedikit marjerin di atas kuali leper.  Dalam erti kata lain, seperti kaedah membakar ikan di atas kuali leper menggunakan margerin. Dengan menggunakan kaedah ini, minyak kurang menyerap di dalam roti.

Bahan-bahannya:
1 buku roti sandwich, apa-apa jenama pun boleh
Marjerin secukupnya untuk menggoreng roti

Bahan-bahan untuk membuat inti:
425 gm sardin di dalam tin - Kak Noor guna jenama cap ayam
1 labu bawang besar - dicincang halus
1 biji limau kasturi
1 biji cili merah dihiris
Daun sup/daun bawang dihiris halus
2 sudu besar mayonis
Garam
Marjerin untuk menumis

Cara-cara memasak inti sardin:
1.  Panaskan marjerin di dalam kuali.  Tumis bawang besar sehingga kekuningan.
2.  Masukkan sardin dan masak sehingga kuah sardin agak kering.
3.  Perahkan limau kasturi dan perasakan dengan garam.   Jika inginkan pedas, boleh masukkan hirisan cili merah.  Kacau rata dan kemudian tutup api.
4.  Alihkan sardin yang digoreng tadi ke bekas lain.  Gunakan garpu untuk menghancurkan isi sardin.  Kemudian letakkan mayonis, daun sup dan daun bawang.  Kacau dengan garpu supaya diadun dengan baik.  Dah siap pun inti.

Cara-cara membuat gam tepung:
Tepung gandum dibancuh dengan air menjadi seperti gam.

Penyediaannya:
1.  Gelek roti hingga nipis.  Kemudian letakkan inti sardin di dalamnya.  Sapukan gam tepung di tepi-tepi roti agar iamelekat ketika digulung nanti.
2.  Kemudian gulung roti tersebut dan di hujung kedua-dua roti tekan dengan garpu agar ia menjadi sardin roll yang cantik.
3.  Panaskan kuali.  Letakkan marjerin secukupnya untuk menggoreng sardin roll ini.  Gunakan api yang sederhana bagi mengelakkan sardin roll rentung. Kaedah menggoreng ialah apabila sebelah telah agak kekuningan dan garing,  alihkan ke sebelah lain.
4.  Lebih sedap makan ketika masih panas kerana ketika ini roti masih garing lagi.

Ulasan

Pen Biru berkata…
assalam kak noor..sorry lambat jengah..dah follow kembali..

resepi ni mudah..sy nk cubalah sbb sy hantu sadin.. :0

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.