Langkau ke kandungan utama

MENU SELERA TENGAH HARI YANG RINGKAS; SUP TUMIS BAYAM DAN IKAN BILIS GORENG CAMPUR LOBAK MASIN

Memasaknya ini sebenarnya ikut mood.  Kalau mood kita elok dan kita sihat, sudah tentu kita ingin menyediakan sesuatu masakan yang istimewa untuk keluarga, ataupun mencuba sesuatu resepi yang baharu. Tetapi kalau kesihatan kita tidak mengizinkan, tetapi kita ingin juga menyediakan hidangan untuk keluarga dengan air tangan kita sendiri, sudah tentu kita akan memasak sesuatu yang mudah dan cepat, dan mengelak daripada duduk di dapur lama-lama. 




So hari ini memandangkan Kak Noor tak berapa sihat, maka Kak Noor hanya dapat menyediakan sup tumis bayam dan ikan bilis goreng campur lobak masin sahaja.  Walaupun masakan ini nampak ringkas, tetapi sekali sekala ia sebagai sebagai pembuka selera. 

Bila masak kedua-dua lauk ini, teringat Kak Noor semasa zaman kanak-kanak di kampung.  Kalau orang yang pernah dibesarkan di kampung, masakan ini telah menjadi lumrah bagi mereka.  Kalau bukan ikan bilis, ikan goreng gelama masam menjadi hidangan.  Ditambah pula dengan sambal belacan dan ulam-ulaman. Dimakan pula dengan nasi panas-panas.  Duduk bersila (bagi lelaki), dan duduk bersimpuh (bagi perempuan) di atas pangkin, dihidangkan dengan lauk-pauk ini dan dimakan bersama keluarga.  Berselera makan sehingga nasi satu periuk habis pun dah tak sedar.   


SUP TUMIS BAYAM



Bahan-bahannya:
*1 ikat sayur bayam
1 biji bawang kecil dihiris nipis
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah
Sedikit ikan bilis sebagai perencah
Garam dan serbuk perasa (jika suka)
Serbuk lada hitam
Air secukupnya untuk sup
1 sudu besar minyak

* Bayam dipotong, diambil daunnya dan batang muda sahaja.  Rendam di dalam air yang dicampur dengan sedikit garam selama 15 minit.  Kemudian dibersihkan sehingga pasir dan kekotoran yang lain hilang.

Cara-cara memasak:
1.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumis bawang kecil, bawang putih, dan cili merah.  Kacau seketika kemudian masukkan ikan bilis.  Tumis sehingga ikan bilis sedikit garing.
2.  Masukkan air secukupnya untuk sup.  Perasakan dengan garam, serbuk perasa, dan serbuk lada hitam.  Masak sehingga kuah mendidih.
3.  Akhir sekali masukkan bayam.  Kacau rata dan kaup balikkan sehingga bayam terendam di dalam sup.  Biarkan sup mendidih, kemudian bolehlah ditutup api.  Mudahkan!


IKAN BILIS GORENG CAMPUR LOBAK MASIN

Bahan-bahannya:
100 gram ikan bilis (cari ikan bilis yang bila digoreng, testurnya garing; RM6.00 per 100 gram)
Sedikit lobak masin - dipotong dadu
1 biji telur ayam
1 labu bawang besar - dipotong bulat
2 biji cili hijau - dihiris nipis
Sedikit gula
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara-cara memasak:
1.  Panaskan minyak. Goreng ikan bilis sehingga garing.  Ketepikan.
2.  Gunakan minyak yang sama dan goreng lobak masin sehingga masak dan garing.  Ketepikan.
3.  Gunakan minyak yang sama sebanyak 1 sudu kecil.  Tumis bawang besar sehingga kekuningan.
4.  Kemudian masukkan ikan bilis  dan lobak masin yang telah digoreng diikuti dengan cili hijau.  Perasakan dengan gula.  Kacau dan kaup balikkan sehingga sebati. 
5.  Pecahkan sebiji telur di tepi kuali dan kacau sehingga telur hancur.  Kemudian kaup balikkan dengan ikan bilis dan lobak masin tadi.
6.  Bila telah sebati, bolehlah ditutupkan api.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.