Langkau ke kandungan utama

PUDING MARBLE



Kebiasaannya bila setiap kali selepas makan nasi, kita mesti inginkan sesuatu yang manis sebagai pencuci mulut seperti buah-buahan, agar-agar, dan puding. Dan pencuci mulut yang paling mudah untuk disediakan ialah agar-agar atau puding. Cepat dimasak, dan sedia dimakan.  Pencuci mulut seperti agar-agar dan puding hendaklah disimpan di dalam peti ais supaya `kenyamananan'nya dapat dirasai ketika disuapkan ke dalam mulut.


Hasrat untuk menyediakan puding ini timbul apabila Kak Noor `tersinggah' di blog Sajian Kaseh semasa blog walking.  Berdasarkan resepi di blog ini, Kak Noor mengolah resepi puding ini mengikut citarasa Kak Noor dan kesesuaiannya.



Bahan-bahannya:
20 gm agar-agar stripe
6 cawan air
2 cawan gula pasir
2 biji telur
2 sudu besar tepung kastard
1 tin susu cair
1 sudu kecil esen vanilla
120 gm margerin
*Pewarna kuning/merah/coklat
 (* Bagi warna kuning Kak Noor gunakan pewarna yellow egg,  merah - sirap ros, dan coklat - sirap coklat)

Penyediaannya:
1.  Masak agar-agar dengan air sehingga  hancur di dalam periuk.   Kemudian masukkan gula dan masak sehingga gula larut.  Kemudian tapiskan ke periuk lain.
2.  Satukan susu cair, telur, dan tepung kastard di dalam blender.  Blend sehingga bahan-bahan tadi betul-betul larut dan sebati halus.
3.  Masukkan bahan-bahan yang telah diblend (No. 2) tadi ke dalam periuk agar-agar dan kacau rata dan sebati.
4.  Letakkan semula di atas dapur.  Gunakan api yang sederhana.  Masak sehingga mendidih.  Semasa adunan berada di atas dapur, ia hendaklah dikacau dan jangan ditinggalkan, ditakuti adunan akan berketul.
5.  Setelah adunan mendidih, masukkan esen vanilla dan margerin.  Kacau lagi sehingga adunan agak pekat.  Kemudian tutup api.
6.  Bahagikan adunan kepada 3 bahagian; warna kuning, merah, dan coklat.
7.  Sediakan loyang.  Tuangkan adunan berselang-seli di dalam loyang untuk mendapatkan corak.


Ulasan

Unknown berkata…
nampak cam sedap jer...color pon cantik
Azie berkata…
cantiknyer. Sedap dimakan sejuk sejuk ni.
Ouhacoy berkata…
Sedap dan kejadian tekstur pun elok. Sebenarnya nak corakkan macam pelangi, tetapi jadi marble pulak!
Kak Noor berkata…
Terima kasih. Memang senantiasa diletakkan di dalam peti sejuk. Lagi sejuk, lagi sedap. Ngap terus ke mulut.
Norzie hany berkata…
Salam kenal kak noor.
Cantik rupa puding marble ni.Nanti bolehlah saya cuba resepi ni.Tq berkongsi.
izahdaut berkata…
salam pekenalan kak noor. wah beertambh kenlan saya yang bernama kak noor. sbb ramai nama noor kan. hehe.. terima kasih jenguk blog saya.. best2 resepi dlm blog akak :-)
Tanpa Nama berkata…
Masa tuang tu adunan kena panas ke sejuk?
sezysam berkata…
Tuang selang seli tu maksudnya cmner ea?hrp kak noor respn...^
Tanpa Nama berkata…
Terima kasih Qaseh kerana sudi singgah kat blog Kak Noor ini. Tuang selang seli itu maksudnya warna yang dibahagikan kepada tiga bahagian itu diselang-selikan. Contohnya tuang warna kuning dulu, kemudian warna merah, dan seterusnya warna coklat. Ulangi cara yang sama sehingga ketiga-tiga adunan warna itu habis. Selamat mencuba.
Tanpa Nama berkata…
Bru je buat. Cam x jd je marble pelangi. Warne jd + sume. Hahahahaha.
vitamin-anda berkata…
Salam kak noor..kenapa saya buat puding tak mengeras??huwaa..macam nak nangis..dah banyak kali try tapi tetap tak keras jugak..jeles tengok puding kak noor cantik je..
faz berkata…
menarik untuk dicuba ni... buat kudap2an... :)

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.