http://www.sajiandapurbonda.blogspot.com

13 Disember 2011

Kentang Goreng Pedas


Resepi ini amat ringkas sekali dan sesuai untuk yang telah berkeluarga dan yang masih bujang.  Masakan ini amat disukai oleh anak-anak Kak Noor.  Sekali masak bukan setakat 1 atau 2 biji kentang, tetapi sekurang-kurangnya 10 biji.  Selain makan bersama nasi, ia sedap dimakan begitu sahaja.

Bahan-bahan yang diperlukan:
10 biji kentang - dikupas kulit dan dipotong macam `wedges'
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1 tangkai daun kari
1 biji buah tomato dipotong kiub
2 senduk besar cili kering kisar - Kak Noor guna sukatan senduk nasi
2 camca besar sos cili
1 camca besar sos tomato
2 camca besar sos tiram
Gula perang + gula putih secukup rasa (nisbah gula perang mesti lebih daripada gula putih)
Garam dan perasa
Minyak secukupnya untuk menggoreng ubi kentang
Minyak untuk menumis


Cara-cara memasak:
  1. Ubi kentang dikupas kulit dan dipotong seperti `wedges'.  Basuh dan toskan.  Gaulkan dengan sedikit kunyit dan garam.  
  2. Panaskan minyak secukupnya dalam kuali.  Goreng ubi kentang sehingga masak kekuningan.  Angkat dan ketepikan.
  3. Minyak gorengan ubi tadi dibuang sedikit.  Tinggal lebih kurang sesenduk dalam kuali untuk menumis. 
  4. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan daun kari sehingga naik bau.
  5. Masukkan cili kering kisar dan masak sehingga terbit minyak.
  6. Kemudian masukkan buah tomato dan kacau rata.  Sekiranya kuah pekat, boleh dimasukkan sedikit air.  Biarkan ia mendidih.
  7. Kemudian masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram.  Perasakan dengan gula, garam, dan serbuk perasa.  Kacau rata dan biarkan ia mendidih.
  8. Perlahankan api.  Akhir sekali masukkan ubi kentang goreng dalam kuah dan kaup balikkan sehingga sebati.  Angkat dan boleh dihidangkan.  Boleh tabur daun sup/daun bawang jika suka.
Mudahkan!  Semudah ABC.  Anak-anak bujang pun boleh memasaknya.



Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...