Langkau ke kandungan utama

Kentang Goreng Pedas


Resepi ini amat ringkas sekali dan sesuai untuk yang telah berkeluarga dan yang masih bujang.  Masakan ini amat disukai oleh anak-anak Kak Noor.  Sekali masak bukan setakat 1 atau 2 biji kentang, tetapi sekurang-kurangnya 10 biji.  Selain makan bersama nasi, ia sedap dimakan begitu sahaja.

Bahan-bahan yang diperlukan:
10 biji kentang - dikupas kulit dan dipotong macam `wedges'
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1 tangkai daun kari
1 biji buah tomato dipotong kiub
2 senduk besar cili kering kisar - Kak Noor guna sukatan senduk nasi
2 camca besar sos cili
1 camca besar sos tomato
2 camca besar sos tiram
Gula perang + gula putih secukup rasa (nisbah gula perang mesti lebih daripada gula putih)
Garam dan perasa
Minyak secukupnya untuk menggoreng ubi kentang
Minyak untuk menumis


Cara-cara memasak:
  1. Ubi kentang dikupas kulit dan dipotong seperti `wedges'.  Basuh dan toskan.  Gaulkan dengan sedikit kunyit dan garam.  
  2. Panaskan minyak secukupnya dalam kuali.  Goreng ubi kentang sehingga masak kekuningan.  Angkat dan ketepikan.
  3. Minyak gorengan ubi tadi dibuang sedikit.  Tinggal lebih kurang sesenduk dalam kuali untuk menumis. 
  4. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan daun kari sehingga naik bau.
  5. Masukkan cili kering kisar dan masak sehingga terbit minyak.
  6. Kemudian masukkan buah tomato dan kacau rata.  Sekiranya kuah pekat, boleh dimasukkan sedikit air.  Biarkan ia mendidih.
  7. Kemudian masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram.  Perasakan dengan gula, garam, dan serbuk perasa.  Kacau rata dan biarkan ia mendidih.
  8. Perlahankan api.  Akhir sekali masukkan ubi kentang goreng dalam kuah dan kaup balikkan sehingga sebati.  Angkat dan boleh dihidangkan.  Boleh tabur daun sup/daun bawang jika suka.
Mudahkan!  Semudah ABC.  Anak-anak bujang pun boleh memasaknya.



Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.