Kalau kita makan nasi lemak, kita mesti inginkan sambal tumis ikan bilis yang sedap. Sedap macam mana tu.... Sedap hingga menjilat jari.... Sambal ikan bilis yang sedap mesti cukup asam garamnya, kemanisannya dan kepedasannya. Hari ni Kak Noor nak kongsi resepi buat sambal tumis ikan bilis ini. Kebiasaannya sambal ini disediakan apabila Kak Noor masak nasi lemak. Sambal tumis ikan bilis ini Kak Noor campur sekali dengan telur rebus. Sebelum tu Kak Noor nak pesan, kalau beli ikan bilis tu.... belilah gred yang elok sikit. Sekarang ini ikan bilis telah naik harga. Gred A, kalau x silap Kak Noor harganya RM5.50 per 100 gram (yang telah siap dikopek). Beli yang RM4.50 per 100 gram pun dah kira cukup ok. Bukan apa, kalau beli ikan bilis yang murah, rasanya liat dan x crunchy. Spoil masakan kita.
Bahan-bahannya:
200 gram ikan bilis, rendam dengan air panas dalam 10 minit, cuci dan toskan, kemudian goreng 3/4 garing.
Telur 10 biji (direbus sehingga masak dan dikupas kulitnya)
Jus asam jawa (ikut rasa)
Gula merah + Gula pasir, garam dan perisa (secukup rasa). Kak Noor guna perisa Tumix
2 sudu besar kicap manis
1 biji bawang besar, hiris bulat
Bahan-bahan untuk dikisar:
3 cawan cili kisar (anggaran RM2.00 cili kering)
2 biji bawang besar (bawang besar ini selalunya untuk memaniskan kuah)
3 ulas bawang putih
1/2 inci belacan (Kak Noor guna belacan tumbuk yang dibekalkan oleh bonda, tu le yang bikin sedap)
20 gram ikan bilis (dibasuh bersih)
Penyediaannya:
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar dan masak hingga hingga terbit minyak. Bila telah terbit minyak, masukkan jus asam jawa, gula merah+gula halus, garam, dan perisa, dan sedikit kicap manis. Biarkan ia mendidih seketika dan rasa sambalnya (kalau ada yang tak cukup, selalunya gula dan garam, tambahlah sehingga menepati citarasa kita). Kemudian masukkan ikan bilis yang telah digoreng tadi bersama telur rebus dan kacau rata.
Akhirnya sekali masukkan bawang besar yang telah dipotong bulat tadi dan kacau rata. Dah siap.... Sambal ini sedap bila kepedasan dan kemanisannya seimbang, dan pekat.
Bahan-bahannya:
200 gram ikan bilis, rendam dengan air panas dalam 10 minit, cuci dan toskan, kemudian goreng 3/4 garing.
Telur 10 biji (direbus sehingga masak dan dikupas kulitnya)
Jus asam jawa (ikut rasa)
Gula merah + Gula pasir, garam dan perisa (secukup rasa). Kak Noor guna perisa Tumix
2 sudu besar kicap manis
1 biji bawang besar, hiris bulat
Bahan-bahan untuk dikisar:
3 cawan cili kisar (anggaran RM2.00 cili kering)
2 biji bawang besar (bawang besar ini selalunya untuk memaniskan kuah)
3 ulas bawang putih
1/2 inci belacan (Kak Noor guna belacan tumbuk yang dibekalkan oleh bonda, tu le yang bikin sedap)
20 gram ikan bilis (dibasuh bersih)
Penyediaannya:
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar dan masak hingga hingga terbit minyak. Bila telah terbit minyak, masukkan jus asam jawa, gula merah+gula halus, garam, dan perisa, dan sedikit kicap manis. Biarkan ia mendidih seketika dan rasa sambalnya (kalau ada yang tak cukup, selalunya gula dan garam, tambahlah sehingga menepati citarasa kita). Kemudian masukkan ikan bilis yang telah digoreng tadi bersama telur rebus dan kacau rata.
Akhirnya sekali masukkan bawang besar yang telah dipotong bulat tadi dan kacau rata. Dah siap.... Sambal ini sedap bila kepedasan dan kemanisannya seimbang, dan pekat.
dah masak.... sambal tumis ikan bilis
Ulasan