Bahan-bahannya:
500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping
10 batang bendi
1 biji terung panjang – dipotong serong
1 biji tomato – dibelah empat
2 biji cili hijau
4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil
1 sudu besar pati asam jawa
1 cawan pati santan + 2 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis
Bahan mesin (A):
4 sudu besar rempah kari
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil serbuk cili
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Air secukupnya
(Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus)
Bahan tumis (B):
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar halba campur
2 tangkai daun kari
Cara-cara memasak:
· Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan.
· Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.
· Masukkan pati asam jawa dan kacau rata. Kemudian tuangkan santan dan masak sehingga mendidih.
· Masukkan ikan pari dan garam secukup rasa dan biarkan ia mendidih lagi.
· Masukkan bendi , tomato, cili hijau, dan cili kering.
· Perlahankan api dan biarkan sehingga naik minyak dan sayur lembut.
· Angkat dan bolehlah dihidangkan.
Ulasan