Bahan-bahannya:
10 ekor sotong saiz sederhana
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
2 tangkai daun kari
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kayu manis
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu besar serbuk marsala - boleh dibeli di pasar raya Carrefour atau kedai mamak yang menjual rempah
½ cawan pati santan
1 biji cili hijau dihiris
1 biji tomato – dipotong wedges
Daun bawang
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara membuatnya:
1. Sotong disiang dan dibersihkan.
2. Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih, halia, dan daun kari hingga naik bau.
3. Masukkan serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, serbuk cili, serbuk ketumbar, serbuk kunyit, serbuk marsala dan kacau sehingga terbit minyak.
4. Masukkan sotong dan kacau perlahan-lahan. Masukkan santan dan garam, dan gula secukup rasa.
5. Setelah sotong masak, masukkan pula tomato, cili hijau dan daun bawang. Hidangkan bersama nasi panas.
Ulasan
Ni yg wt masalah pd sya ni...hehehe
xpsl2 jd lapo