Bila daging atau ayam tidak lagi dapat membuka selera anakanda, maka resepi ringkas inilah yang Kak Noor masak untuk mereka. Dan resepi inilah juga yang menjadi penyelamat sekiranya Kak Noor terlewat bangun pagi, tetapi masih perlu menyediakan sajian tengah hari untuk anakanda di rumah. Walaupun tidak seberapa, setidak-tidaknya masih ada lauk yang boleh dimakan sepeninggalan Kak Noor pergi bekerja.
Bahan-bahannya:
5 biji telur - digoreng mata kerbau
1 biji bawang besar - dihiris membulat
2 - 3 biji cili padi - diketuk
Daun sup/daun bawang - dipotong 1 inci panjang]
Garam/gula/serbuk perasa
Air secukupnya - (Boleh ditambah dan dikurangkan mengikut citarasa masing-masing).
Minyak secukupnya
Bahan-bahan tumis:
2 bulas bawang putih - dihiris
2 biji bawang kecil - dihiris
1 inci halia - dihiris
1 sudu besar rempah sup - dibancuh dengan sedikit air
*Bahan-bahan sos:
Kicap manis dan kicap masin (lebihkan kicap manis)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
(Bahan-bahan di atas disatukan dan dibancuh dengan sedikit air)
* Bahan-bahan sos ini boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing-masing
Cara-cara memasak:
- Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga terbit bau. Kemudian masukkan rempah sup dan tumis sehingga garing.
- Masukkan air secukupnya dan kacau rata. Tambahkan semua bahan sos. Perasakan dengan gula, garam, dan serbuk perasa. Masak kuah sehingga hampir mendidih.
- Kemudian masukkan telur goreng dan kacau semua bahan sehingga rata dan rasa kemasinannya, Sekiranya kurang masin, bolehlah ditambah kicap masin lagi atau garam. Masak sehingga mendidih.
- Akhir sekali masukkan potongan buah tomato, bawang besar, cili padi, daun sup dan daun bawang. Biar ia mereneh sebentar di atas dapur, kemudian tutup api.
- Sedia untuk dihidangkan.
Ulasan
lauk simple dan sedap..teringat la pulak zaman budak2..mak Ady selalu masak lauk macam ni..
sedap tu kak..mudah dan ringkas.:)