Langkau ke kandungan utama

Daging Masak Kicap Berempah

Hari ini untuk sajian tengah hari Kak Noor masak ringkas sahaja.  Nak masak beraneka jenis, takut tak habis pula dan membuang sahaja.  Masing-masing tak berselera sangat nak makan nasi sebab rasa nak demam tak demam.  Tekak rasa pedih, mata rasa pedih dan mulut pun rasa pahit.  Mungkin musim demam sekarang ini.

Tengok di dalam peti ais ada daging.  Dalam mood kurang selera ini, masakan kenalah pedas sikit. Timbul idea nak masak kicap berempah campur dengan ubi kentang.  Sedap juga kalau makan dengan nasi panas.  Cukup satu jenis lauk sahaja.




Bahan-bahannya:
1/2 kilo daging batang pinang, hiris nipis, basuh dengan tepung dan cuka, kemudian toskan.
Minyak secukupnya untuk menumis
2 - 3 biji ubi kentang - dipotong wedges
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
2 biji bawang besar - dihiris bulat
1/2 biji cili benggala - dihiris
1/2 sudu teh jus lemon

Bahan-bahan A: (Pes Perapan Daging)
*2 sudu besar serbuk rempah lima beradik (5 spices) - Boleh didapati di pasar raya
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos lada hitam
Kicap manis secukup rasa
1 sudu besar gula




Bahan-bahan B (Tumisan):
Beberapa helai daun kari
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
2 inci halia - dihiris

Cara-cara memasak:
  1. Perap daging dengan bahan A selama lebih kurang 1 jam.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumis bahan-bahan B sehingga naik bau.  Kemudian masukkan daging yang telah diperap.  Kacau rata dan masukkan air secukupnya.  Masak sehingga daging empuk.  Sekiranya air kering dan daging masih tidak empuk, bolehlah ditambahkan air lagi dan masak sehingga daging betul-betul empuk.
  3. Selepas daging empuk, masukkan ubi kentang.  Sekiranya air kering, tambahkan air lagi dan masak ubi kentang sehingga empuk.
  4. Rasa kuahnya, perasakan dengan garam dan gula.  Masukkan bawang besar yang dihiris bulat, cili benggala dan jus lemon.  Kacau rata dan biarkan ia mereneh di atas dapur beberaap minit sehingga bawang besar sedikit layu.
  5. Tutup api dan bolehlah dihidangkan dengan nasi panas.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...