Langkau ke kandungan utama

Kurma Ayam Masala




Bahan-bahannya:
1 ekor ayam dibuang kulit - dipotong 12 dan digaramkunyitkan
1/2 kilo pati santan - dicampur dengan 2 cawan air
3 biji ubi kentang saiz sederhana - 1 biji dibelah dua
1 sudu besar serbuk garam masala - boleh dibeli di pasar raya
2 biji cili merah/cili hijau - Kak Noor gula cili merah
Beberapa biji cili padi, sekiranya suka
1 biji tomato - dibelah 4
1 cawan air
Garam dan gula secukup rasa.

Bahan-bahan A: (disatukan dan diblend)
4 sudu besar serbuk rempah kurma
1 biji bawang besar (merah) bersaiz besar
3 ulas bawang putih
1 sudu teh serbuk cili
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk ketumbar
3 biji buah keras
Air secukupnya

Bahan-bahan B: (Tumis)
3 biji bawang kecil (merah) - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
2 inci halia tua - dihiris
2 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 tangkai daun kari
3 sudu besar minyak masak/minyak sapi
 atau campuran kedua-duanya.

Cara-cara memasak:
1. Ayam yang telah digaramkunyitkan diperam sekurang-kurangnya dua jam atau semalaman di dalam peti sejuk.
2. Panaskan minyak masak/minyak sapi di dalam periuk.  Tumis bahan-bahan B sehingga naik baunya dan sedikit kekuningan. Masukkan bahan-bahan A yang telah diblend dan tutupkan periuk dengan tudung, dan masak sehingga terbit minyak (pecah minyak).
3. Masukkan ayam, 1 cawan air, dan adunkan sebati dengan rempah.  Tutup periuk dengan tudung dan biarkan ia masak dalam keadaan reneh (braising) sehingga ayam empuk.
4.  Kemudian masukkan santan, ubi kentang, dan serbuk garam masala.  Perasakan dengan garam dan gula. Masak sehingga mendidih dan ubi kentang empuk.
5. Akhir sekali masukkan tomato, cili hijau/cili merah dan cili padi.  Kacau dan biarkan 1 minit di atas dapur.  Tutup api.
6. Boleh dihiaskan/taburkan daun saderi di atasnya.



Ulasan

Papa-NtiQ berkata…
menyelerakan kak noor....isteri saya sure try nih...senang2 tu jenguk blog saya di www.blogmakanbest.blogspot.com topik makan, makan dan....makan hehehe....nnt register follower ok kak noor TQ TQ
SDB berkata…
Kak Noor dan jenguk blog makan best. Memang best and very informative, especially to those yang suka bercuti dan suke makan. Kak Noor dah follow, so follow me back ok!

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...