Assalammualaikum.
Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.
Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya.
Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah diminimumkan segala kerja. Buat yang termampu sahaja; mudah, cepat, dan sedap dimakan.
Bila Kak Noor poskan dalam FB, ramai yang meminta resepinya. Kata mereka nampak sedap dan ada yang tak pernah masak macam ni lagi. So bagi mereka yang ingin mencuba memasak menu ini, Kak Noor kongsikan resepinya di sini ya. Selamat Mencuba.
Ayam Masak Asam Kampung (Stail Nenda)
Oleh: Kak Noor, Sajian Dapur Bonda
Bahan A:
Beberapa ketul ayam dibersihkan dan digaramkunyitkan, kemudian digoreng sehingga masak (jangan sampai garing)
4 sudu besar pati asam jawa, dibancuh dengan air secukupnya (anggaran penggunaan ½ bekas pati asam jawa) – Kak Noor guna jenama ADABI
Air secukupnya untuk kuah.
Bahan B (tumis):
Minyak gorengan ayam secukupnya
1 biji bawang besar – dihiris
4 ulas bawang putih – dihiris
4 – 5 keping halia muda (slices) – dihiris mancis
3 – 4 biji cili padi – diketuk
Bahan C (perasa):
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar serbuk Maggi Cukup Rasa
Garam dan gula secukup rasa
Bahan D:
1 biji tomato segar – dipotong empat
Beberapa helai daun sup – dipotong anggaran 1 inci
Beberapa biji cili padi merah (5 – 6 biji) dipatah-patahkan saja
1 biji cili merah – dibuang biji dan dibelah 2, jangan sampai putus
2 biji bawang besar – dipotong gegelang bulat
Penyediaannya:
1. Guna minyak gorengan ayam secukupnya untuk menumis. Bila minyak telah panas, masukkan hirisan bawang besar, bawang putih, halia dan cili padi (Bahan B). Tumis sehingga bahan-bahan tadi sedikit layu dan naik bau.
2. Kemudian masukkan ayam gorengan tadi dan kaupbalikkan sebentar supaya mesra (dalam tempoh 5 minit).
3. Selepas itu masukkan bancuhan air asam jawa tadi, diikuti dengan air. Banyaknya penggunaan air bergantung kepada banyaknya kuah yang kita inginkan.
4. Masukkan perasa; sos tiram, serbuk Maggi Cukup Rasa, garam dan gula secukup rasa. Kacau rata dan biarkan kuah mendidih. Rasa kuahnya, rasanya mesti seimbang, ada kombinasi rasa masam, manis, dan masinnya.
5. Setelah cukup rasa, akhir sekali masukkan bahan-bahan D. Biarkan ia mendidih sebentar dan kemudian bolehlah ditutup api.
6. Ayam Masak Asam Kampung telah siap dan sedia dihidangkan untu dimakan bersama nasi panas dan sambal belacan serta ulam-ulaman. Pasti menyelerakan.
SELAMAT MENCUBA
Ulasan
property management malaysia