Bahan-bahannya:
300 gm biji gandum
1 tin (425g) jagung manis ala krim jenama Ayam Brand
2 sudu besar gula putih
1 ketul gula kabung (anggaran berat 200 gram)
300 gm biji gandum
1 tin (425g) jagung manis ala krim jenama Ayam Brand
2 sudu besar gula putih
1 ketul gula kabung (anggaran berat 200 gram)
2 cawan air
1 sudu kecil garam
1 cawan santan sawit KHALIS
½ cawan susu sejat
Cara-cara memasak:
1. Masak gula kabung bersama 2 cawan air dan daun pandan sehingga larut. Tapis dan ketepikan.
2. Rebus gandum dengan daun pandan sampai gandum kembang. Masukkan larutan gula kabung, gula putih, dan garam. Kacau rata.
3. Kemudian masukkan jagung, diikuti dengan santan. Masak sehingga kuah mendidih, kacau dan tutup api.
1 sudu kecil garam
1 cawan santan sawit KHALIS
½ cawan susu sejat
Cara-cara memasak:
1. Masak gula kabung bersama 2 cawan air dan daun pandan sehingga larut. Tapis dan ketepikan.
2. Rebus gandum dengan daun pandan sampai gandum kembang. Masukkan larutan gula kabung, gula putih, dan garam. Kacau rata.
3. Kemudian masukkan jagung, diikuti dengan santan. Masak sehingga kuah mendidih, kacau dan tutup api.
Gula kabung yang digunakan |
Ulasan