Bahan-bahannya:
400 gram kacang hijau
50 gram biji sagu - direndam sehingga kembang, dibasuh, dan ditoskan
4 ketul gula nisan/gula kabung (anggaran 100 gram)
150 gram gula putih
1 sudu kecil garam
320 ml santan sawit KHALIS + 2 cawan air
2 helai daun pandan disimpul
Langkah 1:
Basuh kacang hijau sehingga bersih dan toskan.
Langkah 2:
Satukan gula nisan/gula kabung, gula putih, air, dan daun pandan di dalam periuk dan masak di atas dapur sehingga gula larut. Tapiskan.
Cara-cara membuatnya:
1. Masukkan kacang hijau di dalam periuk bersama air secukupnya dan masak di atas dapur sehingga kacang hijau empuk.
2. Bila kacang hijau telah empuk dan air rebusan mula kering, masukkan larutan gula dan kacau. Biarkan di atas dapur selama 2 - 3 minit supaya larutan gula mesra dengan kacang hijau.
3. Selepas itu masukkan santan, daun pandan, sagu, dan garam. Kacau rata dan masak sehingga kuah mendidih. Tutup api dan tutup periuk.
Sedap dimakan begitu sahaja ataupun dicicah dengan roti. |
Ulasan