Langkau ke kandungan utama

Ayam Kari Lemak, versi Melayu. Memang lemak kalau menggunakan santan sawit KHALIS...

Assalamualaikum dan Selamat Petang.

Telah seminggu lebih Kak Noor menyepi diri tanpa N3 dalam SDP.  Biasalah kadang-kadang kita sibuk dengan hal-hal lain yang memerlukan perhatian kita terlebih dahulu.  Hari ini Kak Noor cuti kecemasan. Letih sangat kerana semalam lebih kurang jam 1.00 pagi baru sampai ke Kuala Lumpur.  Biasalah kalau dah sampai jam 1.00 pagi, jam 3.00 pagi baru boleh tidur.

Hari Sabtu lalu, Kak Noor dan famili pulang ke kampung halaman di Bukit Mertajam kerana rumah bonda mengadakan majlis tahlil dan bacaan Yaasin, sekali dengan `Open House Raya'.   Petang majlis tahlil dan malam pula majlis BBQ; semua saudara mara terdekat dan adik beradik berkumpul makan adik beradik. Malangnya Kak Noor dan famili tak sempat menghadiri kedua-dua majlis berkenaan walaupun pulang ke Bukit Mertajam.

Salah Kak Noor juga kerana bertolak dari Kuala Lumpur lewat; dah tengah hari.  Sepatutnya bertolak awal pagi tetapi disebabkan gara-gara ketiadaan air kerana lori diesel jatuh dan minyak mengalir ke empangan air menyebabkan air tidak dapat disalurkan untuk seluruh penduduk Lembah Klang.



Kesesakan 500m menghampiri terowong


Kesesakan di dalam terowong


Lebih malang lagi, selepas RTC Perak, lebih kurang jam 6.00 petang kenderaan mula bergerak perlahan dan jalan mulai sesak 500 meter menghampiri terowong menuju ke Utara.  Hujan pula lebat sehingga kabur pandangan jalan. Terpaksa guna `hazard light'.  Lebih kurang jam 11.30 malam barulah sampai ke rumah bonda.  Masa tu majlis BBQ dah selesai.  Api BBQ pun dah padam.  Masing-masing sibuk mengemas.   Terkilanlah juga. Tetapi apa nak buat, kita bisa merancang, tetapi ketentuan adalah daripadaNYA Yang Maha Esa.  Apapun makanan masih banyak lagi. Alhamdulillah.... Bersembanglah kami adik-beradik sampai jam 2.00 pagi.


Semalam (Ahad) bertolak lebih kurang 6.30 petang.  Hujan lebat sepanjang perjalanan dan jalan sesak bila menghampiri terowong, sama seperti situasa hari Sabtu.  Terdapat dua kemalangan menghala ke Utara. Mak oooi... banyaknya kereta.  Macam balik rayalah pulak!

Di atas tadi cerita Kak Noor dan famili sempena cuti Hari Kemerdekaan.  Just to share.  Kalau ada masa dan mood pun ok, dan pada masa yang sama idea pun `mendatang',   bolehlah meluangkan masa di depan komputer ini,  mengarang cerpen.  Tetapi sekiranya `time is limit' dan mood pun agak kureng (kalau mood tak ade, sudah pastinya idea pun tak ade le...), hanya resepi dan gambar ajelah yang dikongsi bersama.




Hari ini Kak Noor nak kongsi resepi Kari Ayam.   Bukan tak pernah poskan resepi Kari Ayam.  Tetapi kali ini lain sedikit daripada kari yang pernah Kak Noor masak.  Kebiasaannya Kak Noor gemar masak kari Utara; dalam erti kata yang lain kari ala mamak.  Seperti kita semua sedia maklum, kari mamak kurang penggunaan santan, dan ada kalanya tidak menggunakan santan langsung.  Ada juga resepi kari mamak yang menggunakan yogurt.



Kuah karinya rasa lemak, bila menggunakan santan sawit KHALIS

Mungkin telah jemu dengan kari mamak, hari ini Kak Noor masak kari Melayu pula. Bonda Kak Noor kata kalau kari Melayu kita menggunakan banyak santan dan rasa kuahnya pun agak lemak dan kurang rasa rempah.  Bila rasa kari ayam lemak ini, sedap juga.  Memang terasa lemaknya, lebih-lebih lagi bila menggunakan santan SAWIT KHALIS.

Jom kita tengok resepi kari ayam versi Melayu ni.

Bahan-bahannya:
1 ekor ayam dipotong 16, dibuang kulit dan dibersihkan.
1 1/2  cawan santan sawit KHALIS
5 - 6 biji ubi kentang saiz sederhana - dibuang kulit dan dipotong dua setiap biji
2 keping asam gelugor
2 biji cili hijau
1 biji tomato – dibelah empat
Garam, dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

 Bahan-bahan dikisar (disatukan di dalam blender basah dan dikisar lumat):
4 sudu besar serbuk rempah kari daging pedas BABAS
1 sudu besar serbuk kurma BABAS
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 biji buah keras
Air secukupnya

Bahan-bahan ditumis:
3 biji bawang kecil atau 1 biji bawang besar – dicincang halus
2 ulas bawang putih – dicincang halus
2 inci halia – dihiris mancis
2 helai daun pandan – dikoyak dan disimpul
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Cara-cara membuatnya:

1.           Panaskan minyak di dalam periuk.  Masukkan daun pandan, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.  Tumis sehingga naik bau wanginya.  Kemudian masukkan bawang kecil, bawang putih dan halia.  Kacau sehingga bawang kekuningan.
2.           Selepas itu masukkan bahan-bahan yang telah dikisar dan kacau rata.  Masukkan sedikit air dan kacau,  Tudung periuk dan biarkan rempah masak/terbit minyak.
3.           Setelah rempah terbit minyak, kacau dan masukkan daging ayam.  Masukkan 1 cawan air dan kaup balikkan daging ayam supaya mesra dengan rempah.  Perlahan api dan  biarkan ia masak secara mereneh sehingga daging ayam ¾ empuk.
4.           Tuangkan santan sawit KHALIS di dalam periuk dan kacau lagi.  Masukkan asam gelugor dan perasakan dengan garam dan gula.  Pada masa yang sama juga, masukkan ubi kentang.  Masak kari di atas dapur sehingga  ayam dan ubi kentang empuk dan kuah mendidih.

5.           Tutup api dan masukkan cili hijau dan tomato.  Tudung periuk supaya aromanya tidak keluar.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.