Satu lagi juadah unggul yang hendak diketengahkan. Dulu, kini, dan selama-lamanya. Sesuai untuk hidangan seisi keluarga untuk minum petang. Tetapi pada zaman kegemilangan Kak Noor kanak-kanak dulu yang dibesarkan di kampung, ia juga disajikan sebagai sarapan pagi.
Cekodok pisang emas, itulah juadahnya. Juadah keluarga yang sekarang ini telah dikomersialkan dalam majlis-majlis tertentu. Tidak hairan kalau cekodok juga disajikan untuk majlis kenduri kahwin. Disajikan semasa masih panas; dalam erti kata lain `fresh from oven’. Kak Noor pernah menghadiri kenduri kahwin di mana tuan rumah menyediakan satu kiosk/stall khas untuk menggoreng cekodok. Ramai jemputan yang sanggup beratur, menunggu giliran untuk mengambil cekodok. Dalam masa dua jam, satu bekas besar adunan cekodok selesai digoreng. Macam goreng pisang panas. Mungkin dah jemu dengan menu nasi kenduri, para jemputan beralih kepada sajian cekodok. So… next time bila nak buat kenduri kahwin, jangan lupa tempah cekodok sama ye!
Bila telah siap goreng, cekodok pisang emas ni sedap dimakan begitu sahaja, ataupun boleh dicicah dengan sambal tumis atau kari ikan semalam. Memang sedap sehingga tidak terkata! |
Bahan-bahannya:
15 biji pisang emas saiz kecil
2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu besar susu tepung
2 sudu besar gula perang
1 sudu besar gula putih halus
½ sudu teh garam halus
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya:
1. Kupas pisang. Satukan pisang emas, gula perang, gula putih, dan garam di dalam blender. Masukkan sedikit air untuk memudahkan kisarannya.
2. Sediakan bekas. Masukkan pisang yang telah diblend tadi di dalam bekas, diikuti dengan tepung naik sendiri, garam, dan susu tepung. Gaul rata sehingga mesra. Sekiranya adunan lembik, bolehlah ditambah tepung lagi. Perap selama 15 minit.
3. Panaskan minyak menggunakan api sederhana. Basahkan hujung kari pada setiap kali menjemput adunan ke dalam minyak. Jemput kecil-kecil supaya kejadiannya nampak comel. Pastikan jangan banyak sebab adunan akan kembang di dalam kuali. Seimbangkan dengan kuantiti minyak yang digunakan.
4. Goreng sehingga bertukar menjadi kekuningan seluruh bahagian cekodok. Tetapi sekiranya menggunakan pisang emas, ia akan menjadi gelap sedikit. Angkat dan letakkan di dalam penapis. Lebih elok jika diletakkan di atas paper tower untuk serap minyak.
Ulasan