Sambal tumis sotong kembang lagi..... hm... memang tak jemu menu ini. Anak-anak pun suka. Tambah-tambah yang bongsu tu.... siap diratah begitu sahaja. Bila ada sambal tumis sotong kembang ni, anak yang paling bongsulah yang paling berselera. Bukannya selera makan nasi bertambah, tetapi selera meratahnya yang bertambah. Nasi sejemput aje.... tapi sotong siap pesan lagi nak banyak-banyak. Itulah perangai anak-anak.
Jika masak sambal tumis sotong kembang ni, walaupun pedas, tapi pastikan sambalnya ada rasa manisnya yang pekat dan juga rasa lemak. Sebab itulah Kak Noor gabungkan penggunaan gula perang dan gula putih. Kalau rasa pedas sahaja tak sedap. Fungsi gula perang digunakan adalah untuk memaniskan masakan dengan tidak memerlukan bahan penambah perasa seperi ajinomoto.
Hai... kalau makan dengan nasi lemak, sedap ni! |
Kalau resepi dahulu Kak Noor ada letakkan kacang, tapi kali ini tidak. Anak-anak komen tak berapa sedaplah ibu, kalau letak kacang. Bukan selera semua orang sama kan!
So... tak nak panjang lebar celoteh kali ini. Kita terus ke resepinya.
Bahan-bahannya:
1 kg. sotong kembang1 biji bawang besar, saiz besar - dipotong gegelang
3 sudu besar gula perang
2 sudu besar gula putih
2 sudu besar sos tiram ayam
1 sudu besar kicap manis
1 - 2 keping asam keping (asam gelugor)
Garam secukupnya
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan dikisar:
6 senduk nasi cili kering kisar
2 biji bawang besar saiz sedang
4 ulas bawang putih
1 inci belacan
Air secukupnya untuk mengisar
Cara-cara memasak:
1. Potong sotong memanjang ikut saiz kegemaran. Kemudian perapkan bersama limau kasturi dan garam selama minit (kaedah menghilangkan hanyir sotong). Basuh bersih dan rebus lebih kurang 15 minit atau 3/4 lembut. Tos dan ketepikan.
2.Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar. Kacau dan masak sehingga garing/terbit minyak. Tutup periuk.
3. Buka periuk. Setelah sambal telah terbit minyak, tambahkan sedikit air dan kacau rata. Masukkan gula perang, gula putih, garam, dan serbuk perasa, sos tiram, kicap manis, dan asam keping . Kacau lagi sehingga mesra.
4. Masukkan sotong kembang dan kaup balikkan. Masak sehingga sotong lembut.
5. Sebelum ditutup api, masukkan bawang besar yang telah dipotong gegelang tadi. Biar di atas dapur selama 1 minit. Kemudian bolehlah ditutup api.
4. Masukkan sotong kembang dan kaup balikkan. Masak sehingga sotong lembut.
5. Sebelum ditutup api, masukkan bawang besar yang telah dipotong gegelang tadi. Biar di atas dapur selama 1 minit. Kemudian bolehlah ditutup api.
Ulasan