Resepi ringkas dan segera. Gunakan apa sahaja sayuran yang anda ada untuk memasak sayur lemak putih ini. Tetapi yang penting ada santan sawit KHALIS; membuatkan kuah masak lemak putih ini lebih rasa lemak dan enak.
Bahan-bahannya:
1/2 biji kubis saiz sederhana (dipotong jangan halus sangat)
10 batang kacang buncis atau kacang panjang - dipotong serong
Sejemput udang kering atau ikan bilis - direndam, kemudian dibasuh bersih dan ditoskan.
1 biji bawang besar - dihiris kasar
1 ulas bawang putih - dihiris halus
1/2 inci halia - dihiris halus
1 biji cili merah - dihiris halus
1 cawan santan sawit KHALIS + 2 cawan air
(Kalau guna santan kelapa, gunakan 2 cawan pati santan bersama dengan 2 cawan air)
Beberapa biji tomato kecil - dibelah dua
Beberapa biji tomato kecil - dibelah dua
Garam dan gula secukup rasa
Cara penyediaannya:
Masukkan kesemua bahan di dalam periuk. Kemudian letakkan di atas api dan kacau rata. Masak sehingga mendidih. Rasa kuahnya. Sekiranya telah menepati citarasa, bolehlah ditutup api. Akhir sekali masukkan tomato kecil yang dibelah dua.
Set hidangan untuk sayur masak lemak putih ini ialah sambal tumis udang/ikan bilis/sotong dan ikan cencaru sambal belah belakang (ikan poket).
Ulasan