Assalamualaikum.
Blog walking semata-mata nak cari menu sotong yang membangkitkan selera? Akhirnya kutemui di blog Azlita Masam Manis. Bila dilihat pada bahan-bahan yang digunakan dan cara penyediaannya, menu ini agak ringkas dan mudah disediakan.
Kebiasaannya bila lauk sotong Kak Noor selalu masak sambal tumis, masakan lauk kandar, dan sesekali masakan kari. Kali ini menu sotong yang Kak Noor masak agak lain citarasanya. Ini adalah cubaan pertama Kak Noor memasak menu Sotong Masak Lemak Padang ini. Alhamdulillah.. sekeluarga sukakannya.
Diperturunkan resepi Sotong Masak Lemak Padang, tetapi Kak Noor menggantikan bawang kecil dengan bawang besar sebab Kak Noor agak kurang menggunakan bawang kecil untuk masakan.
Bahan-bahannya:
1 kg sotong ~ cuci bersih dan potong
3 biji bawang besar ~ belah 4
2 biji tomato ~ belah 4
2 batang serai ~ di titik
3 biji ubi kentang ~ belah 4
3 camca minyak untuk menumis
500 ml santan
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar:
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
2 inci halia
5 tangkai cili merah - dibelah dua dan dibuang biji
Cara-cara Memasak:
1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan kisar hingga harum dan terbit minyak.
2. Kemudian masukkan bawang besar, serai, ubi kentang, tomato, sotong, santan, dan air. Kacau biar sebati
3. Kemudian renehkan dan sesekali dikacau supaya santan tidak pecah minyak.
4. Perasakan dengan garam dan gula.
5. Sedia untuk dihidangkan