Langkau ke kandungan utama

Agar-Agar Pandan Santan

Assalamualaikum dan Selamat Santai Bersama Keluarga di Hujung Minggu.



Alhamdulillah, baru habis mengemas di dapur. Hasben dan anak-anak pun telah selesai menjamu selera untuk makan tengah hari. Kak Noor masih kenyang lagi sebab pagi tadi telah bersarapan nasi lemak. Cuma dahaga sahaja, maklumlah cuaca panas sekarang ini. Di luar tu panas sangat. Oghang Utagha kata panas `lit-lit'. So lebih baik kita menjalani aktiviti `indoor' sahaja. 


Sementara menunggu masuk waktu Asar, sempatlah Kak Noor godek komputer ini sekejap. Muatkan resepi yang masih pending. Resepi ini telah dikongsi bersama dalam laman FB Sajian Dapur Bonda. Cuma di laman sana tak dapat nak celoteh panjang-panjang macam di blog ini.



Resepi yang ingin dikongsi bersama ialah Agar-agar Pandan Santan. Dalam keadaan cuaca panas sekarang ini, memang sedap makan agar-agar ni. Sejuk tekak, apalagi lagi sejurus keluar daripada peti sejuk. Memang mudah menyediakan agar-agar pandan santan ini. Tak sampai 30 minit dah siap. 


Inilah santan sawit KHALIS, packaging terkini.

Resepi ini Kak Noor dapat daripada rakan FB juga, tapi dah tak ingat siapa gerangannya. Resepi ini diolah semula mengikut kesesuaian dan citarasa Kak Noor. Kebanyakan bahan disatukan dan diblend sahaja; tak perlu susahkan diri, kita ambil cara yang paling senang. Untuk santannya Kak Noor guna santan Sawit KHALIS, kerana ia lebih pekat dan lemak. Walaupun lemak berkrim, tapi ia tidak memudaratkan kesihatan, Tiada kolestrol. Santan ini boleh didapati di pasar raya Giant atau pasar raya Mydin. Kalau sukar untuk mendapatkan santan ini, boleh digantikan dengan santan kelapa sahaja.



Agar-agar Pandan Santan ini merupakan salah satu daripada faveret Kak Noor selain Agar-agar Gula Merah Santan. Tak sangka anak perempuan Kak Noor yang bongsu pun menggemarinya. Satu bekas selesai dimakannya, katanya sedap sangat. Office mate pun kata sedap. So... meh lah cuba membuatnya. Ingat hari ini nak buat lagi. Santan sawit KHALIS pun ada lagi.

Resepi Agar-agar Pandan Santan.

Bahan-bahannya: 
20 gm agar-agar tali
1 cawan gula pasir
4 cawan air 
75 ml jus daun pandan – (6 helai daun pandan diblend bersama 75ml air suam) 
1 sudu kecil esen perisa pandan 
2 helai daun pandan dikoyak dan disimpul. 

Bahan-bahan disatukan dan diblend:
200 ml santan sawit KHALIS 
50 ml air 
1 biji telur 
Secubit garam halus 

Cara-caranya: 
  • Basuh agar-agar. Masak agar-agar dengan 4 cawan air bersama daun pandan sehingga agar-agar larut. 
  • Bila agar-agar telah larut, masukkan gula pasir dan masak lagi sehingga gula larut. 
  • Masukkan jus daun pandan dan esen perisa pandan. Kacau rata. 
  • Kemudian tuangkan bahan-bahan yang diblend tadi dan kacau terus sehingga mendidih. Gunakan api sederhana dan senantiasa dikacau. 
  • Bila telah mendidih, tutup api. 
  • Tuangkan ke dalam acuan. 
  • Sejukkan di luar terlebih dahulu, kemudian baru dimasukkan ke dalam peti sejuk. 
  • Bila telah keras dan sejuk, bolehlah dipotong.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.