Langkau ke kandungan utama

Kek Pisang Berangan, juadah untuk minum petang

Assalamualaikum.




Ini adalah cubaan pertama membuat kek pisang. Memang selama ini tak pernah pun nak cuba membuat kek pisang. Sesekali kalau teringin nak makan beli aje kat kedai.  Lagipun murah aje, satu buku saiz panjang harganya baru RM6.  Tak tahulah kalau sekarang harga telah naik, sebab telah agak lama Kak Noor tak beli kek pisang. 


Disebabkan pisang yang dibeli di pasar malam dua hari lalu masih berbaki, maka hari ini terfikir nak buat kek pisang. Biasalah kalau perlu resepi, blogwalking di blog rakan-rakan, tengok mana-mana resepi yang berkenaan.  Tak rasmi blogwalking kalau tak singgah di blog Azlita Masam Manis. Kat sana banyak resepi yang sedap-sedap.  So... terpikat dengan resepi Kek Pisang Lembut yang dihidangkan di sana. Melihat kepada gambar kek, ternyata tekstur kek nampak lembap dan lembut.  Mesti sedap ni....  Apa kata kita cuba resepi ini.  Harap-harap tu menjadilah.



Resepi kek pisang Azlita menggunakan pisang emas.  Tetapi Kak Noor guna pisang berangan sebab stok pisang berangan tersedia ada di rumah.  Dua hari lalu beli di pasar malam dan masih berbaki. Kalau tunggu sehari lagi mahu pisang bertukar warna dan tak boleh dimakan lagi. Untuk bahannya pula Kak Noor tambah sedikit susu tepung.  


Bagi memudahkan proses melecek pisang, Kak Noor guna blender chopper.  Masukkan pisang dan blend tanpa menggunakan air.  Mudah dan pantas.


Acuan pula Kak Noor guna jenis springform 10 inci.  Dah banyak kali guna acuan ini untuk adunan kek, mudah sangat. Bila kek dah masak, letakkan di atas bekas yang sesuai, kemudian release clip pada acuan.  Kek tak lekat di dinding acuan dan mudah dikeluarkan. 



Hm... nak tulis apa lagi ye?  Rasanya cukup di sini sahaja coretan Kak Noor.  Jom kita tengok resepi Kak Pisang Berangan ini.   Tak banyak perbezaannya dengan resepi Kek Pisang Lembut di blog Azlita Masam Manis.  

Bahan-bahannya:
8 biji pisang berangan – dilecek @ diblend tanpa air
1 @ 2 biji pisang berangan – dihiris nipis untuk hiasan
4 biji telur gred A
1 cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar susu tepung - Kak Noor tambah
1 sudu teh baking powder
¾ cawan butter cair
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanilla - (kalau ada esen pisang lagi wangi)
½ sudu kecil garam halus

Penyediaannya:
1. Pisang dilecek lumat @ diblend tanpa menggunakan air dengan menggunakan chopper blender.
2. Tuangkan pisang lecek dalam bekas lain. Campurkan garam dan juga soda bikarbonat. Gaul rata dan ketepikan.
3. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan susu tepung. Ketepikan.
4. Cairkan butter menjadikannya ¾ cawan.5. Sediakan loyang. Saya guna loyang spring foam 10 inci. Alas loyang dengan kertas pembakar dan sapukan dengan sedikit butter.

Cara Membuatnya:
1. Dalam bekas pemutar, masukkan telur bersama gula dan esen vanilla. Putar sehingga kembang.
2. Kemudian masukkan butter cair dan putar lagi.
3. Tuangkan adunan pisang dan putar lagi.
4. Selepas itu masukkkan tepung dan putar lagi menggunakan kelajuan yang rendah, diikuti dengan kelajuan yang sederhana sehingga adunan bercampur sempurna.
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Hiaskan dengan kepingan pisang.
6. Bakar dalam dalam ketuhar pada suhu 170C selama 45 minit atau sehingga kek telah masak dengan sempurna.
7. Untuk pastikan pastikan kek telah masak atau belum, cucuk tengah kek dengan lidi atau chopstick. Jika keluar kering, maknanya kek telah cukup masak. Jika sebaliknya tambahkan lagi masa membakar.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.