Assalamualaikum semua. Selamat Santai di hujung minggu.
Emm.... celik mata saja, dah fikir nak masak apa untuk tengah hari ini. Blur..... Bila tanya Encik Hasben nak masak apa, standard selalu jawapannya, `Banyak resepi dalam blog SDB tu...'. Ye tahulah kita banyak resepi dalam blog tu, tapi semua dah pernah masak dan selalu sangat dihidangkan. Nanti jemu pula.
Kalau boleh di hujung minggu ini naklah sesuatu yang istimewa sikit. Nak tahu juga Cik Abang nak makan apa. Kot-kot ada request tertentu. Tetapi itulah hasben KaK Noor, tak cerewet orangnnya, dari dulu dan selama-lamanya. Apa sahaja yang dihidangkan, itulah yang dimakannya. Syukur Alhamdulillah. Tetapi kita sebagai isteri, sesekali bila masa terluang, ingin juga mencuba sesuatu yang istimewa untuk disajikan untuk keluarga di hujung minggu.
Finally, teringat request daripada Shila, anak bongsu Kak Noor semalam. `Ibu masak ayam kicap pedas, macam ibu buat hari itu. Sedaplah ibu guna kicap tu..' Yes! tak yah payah fikir dua kali dah... senang cerita. Ringkas saja. Lagipun selepas masak nanti, rancang nak mulakan projek buat biskut samperit dan chococolate cookies. Ada rakan FB yang tempah. Alhamdulillah rezeki daripada Allah. Pada hujung minggu ini sahajalah masa yang terluang untuk membuatnya.
Sebenarnya masakan yang anak bongsu Kak Noor maksudkan ialah Ayam Masak Kicap Lada Hitam. Seperti biasa antara sos yang digunakan untuk menu ini ialah sos lada hitam, sos tiram, dan kicap. Sejak menggunakan kicap 3 serangkai jenama Enaq ini, satu famili telah teruja dengan keenakannya. Kak Noor pula teruja nak bereksperimen dengan kicap ini dengan menyediakan menu-menu yang boleh menggunakan kicap ini sebagai perasa.
Untuk membangkitkan gabungan rasa manis dan masin untuk masakan ini, Kak Noor hanya menggunakan kicap manis dan kicap masin jenama ENAQ. Memang memenuhi citarasa. Tak perlu lagi letak gula atau garam dan tak perlu risau kita `terlalut' letak terlebih gula atau garam. Dengan kicap ENAQ kita boleh adjust rasanya.
Resepi Ayam Masak Kicap Lada Hitam
Oleh: Sajian Dapur Bonda
Bahan-bahannya:
2 keping dada ayam organik - dipotong kecil
1 biji bawang besar - dicincang
3 ulas bawang putih - dicincang
1 biji bawang besar -dipotong gegelang
1 inci halia - dihiris
1 biji cili merah - dihiris serong
2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis ENAQ
2 sudu besar kicap masin ENAQ
1 sudu kecil serbuk lada hitam kasar.
Minyak secukupnya untuk menumis.
Cara-caranya:
1. Isi ayam digaramkunyitkan dan diperap 15 minit. Ketepikan.
2. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Goreng isi ayam sehingga 3/4 masak.
3. Kemudian masukkan cincangan bawang besar dan bawang putih, dan hirisan halia. Kacau rata sehingga bawang kekuningan.
4. Masukkan sos lada hitam, serbuk lada hitam, sos tiram, kicap manis dan kicap masin. Kaupbalikkan bersama ayam sehingga bergaul rata.
5. Akhir sekali masukkan bawang yang dipotong gegelang dan hirisan cili merah. Kacau rata.
6. Bolehlah diangkat dan dihidangkan. Boleh dihias di atasnya dengan daun sup.
SELAMAT MENCUBA.