Langkau ke kandungan utama

Ayam Masak Kicap Lada Hitam

Assalamualaikum semua.  Selamat Santai di hujung minggu.

Emm.... celik mata saja, dah fikir nak masak apa untuk tengah hari ini.  Blur..... Bila tanya Encik Hasben nak masak apa, standard selalu jawapannya, `Banyak resepi dalam blog SDB tu...'. Ye tahulah kita banyak resepi dalam blog tu, tapi semua dah pernah masak dan selalu sangat dihidangkan. Nanti jemu pula. 

Kalau boleh di hujung minggu ini naklah sesuatu yang istimewa sikit.  Nak tahu juga Cik Abang nak makan apa. Kot-kot ada request tertentu.  Tetapi itulah hasben KaK Noor, tak cerewet orangnnya, dari dulu dan selama-lamanya. Apa sahaja yang dihidangkan, itulah yang dimakannya. Syukur Alhamdulillah.  Tetapi kita sebagai isteri, sesekali bila masa terluang, ingin juga mencuba sesuatu yang istimewa untuk disajikan untuk keluarga di hujung minggu. 




Finally, teringat request daripada Shila, anak bongsu Kak Noor semalam.  `Ibu masak ayam kicap pedas, macam ibu buat hari itu.  Sedaplah ibu guna kicap tu..'  Yes! tak yah payah fikir dua kali dah... senang cerita.  Ringkas saja. Lagipun selepas masak  nanti, rancang nak mulakan projek buat biskut samperit dan chococolate cookies.  Ada rakan FB yang tempah.  Alhamdulillah rezeki daripada Allah.  Pada hujung minggu ini sahajalah masa yang terluang untuk membuatnya. 



Sebenarnya masakan yang anak bongsu Kak Noor maksudkan ialah Ayam Masak Kicap Lada Hitam. Seperti biasa antara sos yang digunakan untuk menu ini ialah sos lada hitam, sos tiram, dan kicap. Sejak menggunakan kicap 3 serangkai jenama Enaq ini, satu famili telah teruja dengan keenakannya. Kak Noor pula teruja nak bereksperimen dengan kicap ini dengan menyediakan menu-menu yang boleh menggunakan kicap ini sebagai perasa. 




Untuk membangkitkan gabungan rasa manis dan masin untuk masakan ini,  Kak Noor hanya menggunakan kicap manis dan kicap masin jenama ENAQ. Memang memenuhi citarasa. Tak perlu lagi letak gula atau garam dan tak perlu risau kita `terlalut' letak terlebih gula atau garam. Dengan kicap ENAQ  kita boleh adjust rasanya.

Sesiapa yang rasa nak masak menu ini untuk makan tengah hari nanti bolehlah pergi beli kicap ENAQ ini di pasar raya Giant/Tesco/Mydin.



Resepi Ayam Masak Kicap Lada Hitam
Oleh: Sajian Dapur Bonda


Bahan-bahannya:
2 keping dada ayam organik - dipotong kecil
1 biji bawang besar - dicincang
3 ulas bawang putih - dicincang
1 biji bawang besar -dipotong gegelang
1 inci halia - dihiris
1 biji cili merah - dihiris serong
2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis ENAQ
2 sudu besar kicap masin ENAQ
1 sudu kecil serbuk lada hitam kasar.
Minyak secukupnya untuk menumis.

Cara-caranya:
1. Isi ayam digaramkunyitkan dan diperap 15 minit. Ketepikan.
2. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Goreng isi ayam sehingga 3/4 masak.
3. Kemudian masukkan cincangan bawang besar dan bawang putih, dan hirisan halia. Kacau rata sehingga bawang kekuningan.
4. Masukkan sos lada hitam, serbuk lada hitam, sos tiram, kicap manis dan kicap masin. Kaupbalikkan bersama ayam sehingga bergaul rata.
5. Akhir sekali masukkan bawang yang dipotong gegelang dan hirisan cili merah. Kacau rata.
6. Bolehlah diangkat dan dihidangkan. Boleh dihias di atasnya dengan daun sup.

SELAMAT MENCUBA
.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...