Ini cerita semalam. Tak selera nak makan nasi. Just campak campak ikut bahan bahan yang ada saja. So dapatlah menu ini, Mee Hailam Udang Enaq. Guna kombinasi 3 serangkai kicap jenama ENAQ. Walaupun simple, resultnya tidak mendukacitakan. Masih SEDAP dan ENAQ. Makan pula semasa masih panas lagi. Nyum-nyum & slurrp... kuahnya. Satu kepuasan
Resepi ini simple, sesiapapun boleh menyediakannya asalkan ada tiga serangkai kicap ENAQ ini. Tak perlu lagi tambah garam, pedas, dan manis dalam menu ini. Guna ketiga-tiga kicap ENAQ sebagai perasa barulah hidangan menjadi enaq.
RESEPI MEE HAILAM UDANG ENAQ
Oleh: Sajian Dapur Bonda
Bahan-bahannya:
1 bungkus mi kuning - dibasuh dan ditoskan.
Beberapa ekor udang
1/2 biji bawang besar - diracik/dicincang
2 ulas bawang putih - dititik dan dicincang
Sayur sawi
Lobak merah - dipotong bulat
1 biji cili merah - dihiris serong
5 - 6 biji cili padi diketuk
1/2 biji tomato - dipotong wedges
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
3 sudu besar kicap pedas Enaq
2 sudu besar kicap masin Enaq
4 sudu besar kicap manis Enaq
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air (untuk memekatkan kuah)
Minyak secukupnya untuk menumis.
Cara-cara memasak:
Bahan-bahannya:
1 bungkus mi kuning - dibasuh dan ditoskan.
Beberapa ekor udang
1/2 biji bawang besar - diracik/dicincang
2 ulas bawang putih - dititik dan dicincang
Sayur sawi
Lobak merah - dipotong bulat
1 biji cili merah - dihiris serong
5 - 6 biji cili padi diketuk
1/2 biji tomato - dipotong wedges
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
3 sudu besar kicap pedas Enaq
2 sudu besar kicap masin Enaq
4 sudu besar kicap manis Enaq
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air (untuk memekatkan kuah)
Minyak secukupnya untuk menumis.
Cara-cara memasak:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih. Bila bawang kekuningan, masukkan udang dan kacau rata sehingga kulit udang bertukar keperangan.
2. Masukkan sos tiram, sos cili, kicap pedas, kicap masin, kicap manis dan air secukupnya untuk kuah. Kacau rata dan biar kuah mendidih. Rasa kuah sehingga menepati citarasa. Sekiranya tidak cukup masin, manis atau pedas, boleh tambahkan kicap mengikut perasanya.
3. Setelah cukup rasa, masukkan lobak merah, sayur sawi, dan cili padi. Kacau sebentar, kemudian masukkan mi. Kaupbalikkan mi sehingga bergaul mesra dengan kuah.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau rata. Tunggu sehingga kuah mendidih sekali lagi, masukkan tomato. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.
5. Semasa menghidang, bolehlah dihiaskan dengan daun pudina dan hirisan cili merah.