Langkau ke kandungan utama

KEK COKLAT KUKUS, FIRST TRIAL KUKUS DENGAN ELECTRIC FOOD STEAMER

Assalamualaikum.




At last.. finally I got it and I make it! Rasa impress sangat bila dah boleh kukus kek. Tengok hasilnya di atas. Hm... bolehlah kan! Boleh dimakan sudah.. Akhirnya dapat juga Kak Noor miliki Electric Food Steamer yang selama ini memang dicari-cari. Jenama pun nama EMPRESS. Sebutan sama tapi ejaannya dan maknanya berbeza. 


Electric Food Steamer
Berkira-kira juga nak beli food steamer ini sebab periuk kukus manual ada di rumah.  Tetapi periuk kukus lama le.. dah berzaman-zaman, bila kukus kek atau apom selalu nitik air.  Dah rasa trauma nak guna periuk kukus manual ini. Kadang-kadang terasa juga akan pembaziran membelinya. Bukanlah nak guna sangat; sesekali sahaja dan ada waktu-waktu tertentu. Cuma bila tengok orang guna, teringin juga memilikinya.


So nak jadi cerita semasa Kak Noor pergi ke kedai Cosway untuk membeli sabun, shampoo dan sebagainya, terpautlah hati kepada Food Steamer yang dipamerkan di kedai berkenaan. Pucuk dicita, ulam mendatang. Terus minta sales girl buka kotak untuk melihat isi dalamnya.


Hm… okay jugalah. Saiznya tak besar dan tak kecik; sederhana saja. Apa yang pasti loyang bulat besar saiz 8 dan 10 inci memang tak muat sebab containernya berbentuk bujur. Ada tiga tingkat. Kalau banyak adunan kek, bolehlah dibahagikan kepada dua atau tiga bekas, dikukus sekali. Kak Noor beriya-iya benar nak beli food steamer ini sebab ada tawaran pembelian melalui kupon Dah banyak kupon terkumpul, inilah masa terbaik untuk kita menggunakannya. Cuma tambah duit sikit sahaja, dah dapat food steamer yang diidamkan.




Untuk first trial guna food steamer ini, Kak Noor rujuk resepi kek coklat moist kukus daripada Blog Jintan Manis. Memandangkan tidak sempat untuk menyediakan topping untuk kek ini, maka Kak Noor tidak paparkan resepi penyediaan topping berkenaan. Walau bagaimanapun resepi asal kek ini bolehlah dirujuk di blog Jintan Manis.



Kek Coklat Moist Kukus
Sumber Resepi: rosmarlina@jintanmanis.com 

Bahan-bahannya: 
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbornat
3/4 (tiga suku cawan) minyak jagung
1 cawan gula kastor
1 cawan air suam
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
3 biji telur Gred A
Beberapa titik esen vanilla

Cara-caranya:
1. Ayak tepung gandum bersama serbuk koko, baking powder, dan soda bikarbonat. Ketepikan. Panaskan Empress food steamer.

2 Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula. Pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.

3. Masukkan pula tepung yang siap diayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen vanilla, susu pekat, dan minyak jagung. Kacau sebati. Jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.

4. Curahkan adunan dalam acuan dan kukus selama 1 jam 30 minit, sejukkan, Selamat Mencuba.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.