Iklan Nuffnang

12 Ogos 2013

Kupang Masak Lemak Cili Padi





Bahan-bahannya:
1 kg. kupang
350 gm santan sawit KHALIS atau santan kelapa
2 batang serai dititik
2 keping asam gelugor (asam keeping)
1 kiub pati ayam
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar lumat:
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
1 inci halia
5 biji cili padi merah
5 biji cili padi hijau
1 biji cili merah
5 gm belacan
Air secukupnya

Cara-cara memasak:
1. Basuh kupang sehingga bersih. Masukkan kupang bersama-sama serai dan bahan yang telah dikisar lumat di dalam periuk. Rebus sehingga mendidih. Kacau rata.
2. Masukkan Khalis Santan Sawit. Sekiranya kuah agak pekat, bolehlah ditambah air. Masukkan kiub pati ayam, asam keping, dan garam secukupnya.
3. Selepas itu bolehlah dimasukkan kupang dan kacau rata. Masak sehingga kuah mendidih dan kupang masak.
4. Siap dan boleh dihidangkan.

5 ulasan:

Pen Biru berkata...

assalam..selamat hari raya..
memang kupang ni kulit dia kaler hijau eek???

Cendana Kasih berkata...

salam...sedapnyer kupang, tp dalamnya ada mcm tali warna hitam yg kena buang..

Kak Noor (SDB) berkata...

Aha, memang warna hijau. Dah masak lama pun warnanya tak nak bertukar. Kupang ini Kak Noor beli kat Hypermarket Mydin Subang Jaya (Bukan yang sejuk beku)

Kak Noor (SDB) berkata...

Terima kasih di atas info.

supermakwannabe berkata...

Saya cuba resepi Kak Noor ni. I was blog hopping kelmarin while looking for the recipe nak masak kupang. Thanks kak for sharing. Sedap!

Nuffnang