Langkau ke kandungan utama

Daging Rusa Kicap Berempah



Malam-malam begini terasa lapar pula.  Lauk sambal tumis telur yang dimasak oleh anakanda siang tadi telah habis.  Pagi tadi ingat nak masak daging rusa yang Kak Noor beli daripada MARDI sebelum hari raya lagi; dah siap basuh dan potong daging rusa.  Tetapi disebabkan kurang mood kerana tidak sihat, masukkan balik di dalam freezer.   Sebenarnya terfikir juga nak masak apa dengan daging rusa ini sebab tak pernah beli dan tak pernah makan pun.  Ada rakan yang bekerja di MARDI ambil order, so pakatlah member-member sepejabat order daging rusa ini.  Sekilo RM35.00.


Puas jugalah godek internet mencari resepi-resepi yang bersesuaian dengan daging rusa ini.   Nak masak rendang, baru sahaja makan rendang daging semasa balik ke rumah bonda di Bukit Mertajam.  So anak perempuan Kak Noor suggest masak kicap aje... ringkas sahaja katanya.  Idea yang bagus juga tu!  Lagipun bahan-bahan yang diperlukan semua ada.  Kalau masak kicap ini, Kak Noor lebih suka yang ada rempah sikit.  Baru terasa pedasnya.


Daging rusa tidak mengambil masa yang lama untuk empuk jika dibandingkan dengan daging lembu.


Bahan-bahannya:
1 kg. daging rusa
2 labu bawang besar - dipotong gegelang
1 biji tomato - dibelah wedges
1 biji cili merah - dihiris
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar kicap pekat manis - Kak Noor guna jenama ABC
2 sudu besar gula perang
1 sudu kecil jus lemon (kalau tak ada, guna cuka)
Minyak untuk menumis
Garam dan serbuk perasa

Bahan-bahan A:
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih

Bahan-bahan B (disatukan dan dikisar):
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia

Bahan-bahan C (disatukan dan dibancuh dengan air, dijadikan pes):
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk rempah kurma


Cara-cara memasak:
1.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumis bahan A sehingga naik bau diikuti dengan bahan B.  Tumis sehingga bawang bertukar kekuningan.
2.  Masukkan bahan C, sedikit air dan kacau.  Biar masak di atas dapur sehingga rempah terbit minyak.
3.  Setelah terbit minyak, masukkan sos tiram dan kicap cair.  Kacau dan masukkan daging rusa.  Tambah air secukupnya dan masak sehingga daging rusa empuk.
4.  Selepas daging empuk, masukkan kicap pekat manis, gula perang, garam, serbuk perasa, dan jus lemon. Kacau rata.  Sekiranya mahukan kuah yang lebih, boleh tambah sedikit air lagi; bergantung kepada citarasa masing-masing.
5.  Akhir sekali masukkan bawang besar, tomato, dan cili merah.  Kaupbalikkan dan biarkan 2 - 3 minit di atas dapur.  Tutup api dan bolehlah dihidangkan.
6.  Semasa menghidang, boleh tabur daun sup/daun bawang atau hirisan daun salad.

First time Kak Noor cuba masak daging rusa kicap berempah ini, memang sedap. Dagingnya pun lembut.

SELAMAT MENCUBA...

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.