Assalamualaikum dan Selamat Malam semua.
Just a simple N3. Tak perlu celoteh panjang-panjang sebab mata dah ngantuk ni! Just nak share masak lemak ketam cili padi. Semua orang pernah masak kan! Memang mudah sangat. Tetapi kalau ikutkan selera Kak Noor, lebih gemar masak kari ketam tumis darat. Oranglah Penanglah katakan... sememangnya kari!! Tetapi suami dan anak-anak Kak Noor lebih gemar masak lemak cili padi. Lebih-lebih lagi kalau guna santan sawit KHALIS. Lebih rasa lemak dan berkrim. Kuahnya boleh dihirup lagi. Kalau tak caya, cubalah guna santan sawit KHALIS untuk masak lemak. Bukan nak promote, tetapi sebagai info kepada rakan-rakan yang belum pernah menggunakan santan ini dalam masakan mereka.
Bahan-bahan yang Kak Noor gunakan adalah seperti berikut:
1 kg. ketam (lebih kurang 6 ekor saiz sederhana) - Kak Noor guna ketam yang berkulit merah
2 batang serai - dititik
3 - 4 helai daun limau purut
320 ml santan sawit KHALIS (paket 320ml)
Sedikit gula
Garam secukup rasa
Bahan-bahan dikisar lumat:
2 labu bawang besar - dibelah kecil
3 ulas bawang putih
5 biji cili padi merah
5 biji cili padi hijau
2 inci kunyit hidup
1 inci halia
Air secukupnya.
Cara-cara memasak:
1. Ketam dibuang kulitnya, potong hujung kaki-kaki kecil dan hujung penyepitnya yang tajam. Jika saiz ketam besar, setiap satu kerat dua. Cuci bersih - gunakan garam dan beberapa biji limau kasturi dan perapkannya lebih kurang dua minit aje. Kemudian barulah dicuci dan dibilas sehingga bersih. Toskan.
2. Di dalam periuk masukkan ketam bersama-sama bahan-bahan yang telah dikisar lumat, dan serai titik. Kacau rata dan masak atas api sehingga ketam berubah warna.
3. Kemudian tuangkan santan sawit KHALIS dan kacau perlahan. Kalau mahukan kuah yang cair, bolehlah ditambah air lagi. Masak sehingga mendidih.
4. Masukkan daun limau purut dan garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau perlahan dan masak dengan api sederhana. Satu kelebihan santan sawit ini ialah ia tidak perlu dikacau selalu kerana santan sawit KHALIS tidak mudah pecah minyak seperti santan kelapa.
5. Bila kuah mendidih sekali lagi, bolehlah dimatikan api.
Dah habis masak, baru teringat lupa nak letak nanas. Mak ooooi.... penat pergi cari nanas kat pasar raya semalam! |
Ulasan