Resepi mudah yang memang menjadi kesukaan keluarga. Tak kira tua ataupun yang muda. Tak kira hari raya ke... hari biasa ke.... kalau rasa rajin, boleh buat. Tapi make sure bahan utamanya iaitu minyak sapi ada. Kesedapan dan kelemakan biskut arab ini adalah bergantung kepada jenama minyak sapi yang digunakan. Caranya mudah aje, bancuh dan gentel bulat je, kemudian bakar dan salut dengan susu. Memang mudah sangat. Tapi ada juga yang bancuh terkeras disebabkan kekurangan penggunaan minyak sapi semasa menguli. Berdasarkan pengalaman Kak Noor, untuk 1 kg. tepung gandum, kita menggunakan habis 1 tin minyak sapi (400 gm), kemudian ditambah lagi minyak sapi sehingga tepung boleh digentel.
Bahan-bahannya:
1 kg. tepung gandum
300 gm gula ising
420 gm minyak sapi - dicairkan dahulu di atas dapur menggunakan api yang kecil
420 gm minyak sapi - dicairkan dahulu di atas dapur menggunakan api yang kecil
Susu tepung lemak berkrim secukupnya untuk menyalut biskut (cadangan susu tepung Everyday atau Nespray).
Cara membuatnya:
1. Ayak tepung gandum dan kemudian masukkan tepung gandum dan gula ising ke dalam mangkuk adunan. Gaul rata.
2. Masukkan minyak sapi sedikit demi sedikit. Gaul rata dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan boleh dikepal dan digentel. Tambahkan lagi minyak sapi sekiranya adunan masih keras.
3. Gentel bulat-bulat dan bakar mengikut suhu oven masing-masing (antara suhu 160 - 180C, 20 - 30 minit)
4. Setelah biskut masak, angkat dan biarkan ia suam seketika. Kemudian digolekkan dengan susu tepung lemak berkrim.
5. Kemudian letakkan dalam paper cup jika suka ataupun dihidangkan tanpa paper cup.