Langkau ke kandungan utama

Biskut Arab Susu





Resepi  mudah yang memang menjadi kesukaan keluarga. Tak kira tua ataupun yang muda.  Tak kira hari raya ke... hari biasa ke.... kalau rasa rajin,  boleh buat.  Tapi make sure bahan utamanya iaitu minyak sapi ada. Kesedapan dan kelemakan biskut arab ini adalah bergantung kepada jenama minyak sapi yang digunakan.  Caranya mudah aje, bancuh dan gentel bulat je, kemudian bakar dan salut dengan susu. Memang mudah sangat.  Tapi ada juga yang bancuh terkeras disebabkan kekurangan penggunaan minyak sapi semasa menguli. Berdasarkan pengalaman Kak Noor, untuk 1 kg. tepung gandum, kita menggunakan habis 1 tin minyak sapi (400 gm), kemudian ditambah  lagi minyak sapi sehingga tepung boleh digentel. 






Bahan-bahannya:
1 kg. tepung  gandum
300 gm gula ising
420 gm minyak sapi  - dicairkan dahulu di atas dapur menggunakan api yang kecil
Susu tepung lemak berkrim secukupnya untuk menyalut biskut (cadangan susu tepung Everyday atau Nespray).

Cara membuatnya:
1.  Ayak tepung gandum dan kemudian masukkan tepung gandum dan gula ising ke dalam mangkuk adunan.  Gaul rata.
2.  Masukkan minyak sapi sedikit demi sedikit.  Gaul rata dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan boleh dikepal dan digentel.  Tambahkan lagi minyak sapi sekiranya adunan masih keras.
3.  Gentel bulat-bulat dan bakar mengikut suhu oven masing-masing (antara suhu 160 - 180C, 20 - 30 minit)
4.  Setelah biskut masak, angkat dan biarkan ia suam seketika.  Kemudian digolekkan dengan susu tepung lemak berkrim.
5. Kemudian letakkan dalam paper cup jika suka ataupun dihidangkan tanpa paper cup.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.