Assalamualaikum semua...
Mesti semua tertanya-tanya kenapa Kak Noor poskan biskut raya ini sedangkan raya pun sudah. Tak sempat buat kuih raya ke....ataupun dah habis biskut raya dan terpaksa buat semula. Ataupun... ada orang order untuk open house? Rajin sungguhlah Kak Noor kalau buat biskut raya selepas raya....!? Bahan-bahan biskut raya pun masih berbaki lagi, tunggu hari raya haji kot baru buat.
Sebenarnya, Biskut Sarang Semut ini Kak Noor buat untuk hari raya, tapi tak sempat nak upload disebabkan kesuntukan masa. Everyday busy..... So hari ini Kak Noor uploadkan untuk dikongsi bersama walaupun mungkin dah `basi'. Ye le.. kita pun dah raya. Siapalah.... yang `rajin' nak buat kuih raya lagi? Semua perkakas telah dibasuh dan disimpan rapi. Next year baru dibuka harta karun ini semula. Tapi... sayang pula kalau tak upload, nanti susah pula nak refer pada masa akan datang; mencari resepi dan godek sana sini. Ingat lagi pesan bonda Kak Noor, kalau resepi itu menjadi dan sedap, kita ikut resepi itu sahaja. tak payah cuba resepi lain. Tak semua resepi itu menjadi tau!
Biskut Sarang Semut ini memang tak pernah lapok dek zaman. Semasa Kak Noor kanak-kanak, boleh dikatakan semua rumah yang Kak Noor bertandang ada biskut ini. Kalau bukan Biskut Sarang Semut, mesti Biskut Sarang Burung; adik-beradik le... Kalau biskut sarang burung, diletakkan jem di atas pastri dan diletakkan pula sebutir kacang. Nampaklah seakan-akan sarang burung. Nanti next time Kak Noor cuba buat Biskut Sarang Burung pulak.
Resepi ini Kak Noor ambil dari You Tube - Video Try Masak. Memang mudah penyediaannya. Kalau tengok video lagi bertambah yakin kita membuatnya.
Bagi memudahkan/mempercepatkan parutan doh, Kak Noor gunakan blender yang sedia ada. Terlebih dahulu golekkan doh memanjang, balut dengan plastik dan letakkan dalam freezer untuk mengeraskan doh. Lebih kurang 15 - 20 minit doh telah ready untuk diparut.
Bahan-bahannya:
200 gram gula kastor
200 gram mentega - Kak Noor guna buttercup
350 gram tepung kastard
50 gram tepung gandum
1 biji kuning telur
Coklat coloured rice untuk hiasan
Cara-caranya:
Mula-mula pukul gula dan mentega sehingga kembang.
Masukkan kuning telur dan gaul lagi sehingga rata.
Kemudian masukkan tepung kastard sedikit demi sedikit serta tepung gandum.
Uli menjadi doh bulat dan simpan di dalam peti sejuk untuk mengeraskan doh.
Apabila telah keras, parut doh ke dalam bekas (mangkuk kertas) dan tabur coklat rice sebagai hiasan.
Bakar pada suhu 150C selama 10 minit atau sehingga masak, bergantung kepada oven yang digunakan.
Ulasan