Resepi Asal: Kari Ikan Bawal Mamak Penang oleh Mohammad Roslan
http://balannambiar.wordpress.com/2009/09/12/siri-4-kari-ikan-bawal-mamak-penang/
Bahan-bahan:
½ kg. ikan bawal emas (seekor dipotong dua) – * lihat tips membasuh ikan bawal
75 gm. santan pekat atau 1/4 tin susu cair.
1 sudu besar pati asam jawa XTRA ADABI
1 biji tomato – dibelah empat
Beberapa biji bendi (basuh dulu kemudian potong tangkainya)
2 biji cili hijau – dibelah dua tetapi jangan sampai putus
Garam secukup rasa
½ senduk besar minyak masak.
Bahan-bahan ditumis:
1 sudu kecil halba campur
1 biji bawang besar dipotong hiris memanjang
2 ranting daun kari
1 sudu besar kisaran bawang putih + halia
2 sudu besar kisaran bawang besar
Bahan-bahan pes (disatukan dan dibancuh dengan air):
65 gm. rempah kari ikan jenama Babas
½ sudu kecil serbuk jintan putih.
½ sudu kecil jintan manis.
½ sudu kecil serbuk cili.
½ sudu kecil serbuk kas-kas (sekiranya diperlukan)
Cara-cara Penyediaannya:
1. Panaskan periuk. Masukkan minyak masak untuk menumis.
2 Masukkan halba campur. Jangan sampai halba campur ini hangit kerana ini akan menyebabkan bau hangit dan ia akan timbul dalam kuah kari nanti.
3. Apabila saja bau harum dikeluarkan dengan cepat masukan bawang yang dihiris untuk menumis dan daun kari.
4. Apabila hirisan bawang mengeluarkan bau yang harum dan bertukar warna keemasan, masukkan kisaran bawang puti+ halia. Tumis hingga keluarkan bau yang harum. Masukkan kisaran bawang besar.
5. Apabila tumisan mula mendidih dan keluarkan bau yang harum masukkan bahan-bahan pes. Tumisan ini akan mula mengeluarkan bau yang harum. Masukkan air 1/2 liter dan 1 sudu besar pati asam jawa, dan biarkan sebatian ini mendidih. Api yang kuat diperlukan untuk mendidihkan sebatian kari ini.
6. Apabila sebatian kari ini telah mendidih selama 5 -10minit, perlahankan api dapur dan masukan ketulan ikan. Biarkan ikan ini masak selama 15-20 minit. Jangan biarkan kari ikan mendidih terlalu kuat (ketulan isi ikan akan pecah). Masukkan tomato. Biarkan kari itu menggelegak selama selama 3-5 minit lagi.
7. Masukkan santan / susu cair dan garam secukup rasa. Kacau sama rata dengan perlahan dan berhati-hati supaya ketulan isi ikan tak pecah/ hancur.
8. Apabila ikan telah masak (jangan terlalu kerap kacau masakan ini supaya isinya tak pecah). Masukan bendi dan cili hijau, dan tutup api dapur. Kari ikan bawal emas telah sedia untuk hidang. Tutup bekas hidangan dengan penutup supaya bau haruman rempah kari tidak terbebas. Buka Tudung bekas hidang kari ini hanya semasa makan. kari yang sedap boleh ditentukan dengan bau harum kari akan menusuk hidung kita apabila dibuka tudung penutup bekas kari ikan itu.Selamat mencuba!.
*Tips Membasuh Ikan Bawal Supaya Tidak Hanyir Daripada Mamak Roslan Mohammad
Basuh ketulan ikan bawal terutamanya ambil kira basuh bekas darah ikan yang terdapat di tulang tengah. Kepala ikan bawal perlu dibasuh dengan membuang segala sisa darah dan insang. Sisa-sisa darah ikan ini menyebabkan kehanyiran dan juga memberi kesan kepada warna kari ikan menjadi kehitaman. Ketulan ikan yang telah dibersihkan perlu diperamkan dengan dua sudu garam dan 1 sudu besar asam jawa untuk menghilangkan bahan kimia atau pun lendir ikan yang akan menghanyirkan ikan tersebut selama 30-45 minit. Basuh kembali ketulan tersebut dengan air bersih. Ketulan ikan ini sedia untuk masak.
Kari ikan bawal emas di dalam periuk, siap untuk dihidangkan. |