Langkau ke kandungan utama

Kari Ikan Bawal Emas (Stail Mamak Penang)




KARI IKAN BAWAL EMAS (STAIL MAMAK PENANG) - Hidangan untuk 4 orang
Resepi Asal: Kari Ikan Bawal Mamak Penang oleh Mohammad Roslan
http://balannambiar.wordpress.com/2009/09/12/siri-4-kari-ikan-bawal-mamak-penang/


Bahan-bahan:
½ kg. ikan bawal emas (seekor dipotong dua) – * lihat tips membasuh ikan bawal
75 gm. santan pekat atau 1/4 tin susu cair.
1 sudu besar pati asam jawa XTRA ADABI
1 biji tomato – dibelah empat
Beberapa biji bendi (basuh dulu kemudian potong tangkainya)
2 biji cili hijau – dibelah dua tetapi jangan sampai putus
Garam secukup rasa
½ senduk besar minyak masak.

Bahan-bahan ditumis:
1 sudu kecil halba campur
1 biji bawang besar dipotong hiris memanjang
2 ranting daun kari
1 sudu besar kisaran bawang putih + halia
2 sudu besar kisaran bawang besar

Bahan-bahan pes (disatukan dan dibancuh dengan air):
65 gm. rempah kari ikan jenama Babas
½ sudu kecil serbuk jintan putih.
½ sudu kecil jintan manis.
½ sudu kecil serbuk cili.
½ sudu kecil serbuk kas-kas (sekiranya diperlukan)

Cara-cara Penyediaannya:
1. Panaskan periuk. Masukkan minyak masak untuk menumis.
2 Masukkan halba campur. Jangan sampai halba campur ini hangit kerana ini akan menyebabkan bau hangit dan ia akan timbul dalam kuah kari nanti.
3. Apabila saja bau harum dikeluarkan dengan cepat masukan bawang yang dihiris untuk menumis dan daun kari.
4. Apabila hirisan bawang mengeluarkan bau yang harum dan bertukar warna keemasan, masukkan kisaran bawang puti+ halia. Tumis hingga keluarkan bau yang harum. Masukkan kisaran bawang besar.
5. Apabila tumisan mula mendidih dan keluarkan bau yang harum masukkan bahan-bahan pes. Tumisan ini akan mula mengeluarkan bau yang harum. Masukkan air 1/2 liter dan 1 sudu besar pati asam jawa, dan biarkan sebatian ini mendidih. Api yang kuat diperlukan untuk mendidihkan sebatian kari ini.
6. Apabila sebatian kari ini telah mendidih selama 5 -10minit, perlahankan api dapur dan masukan ketulan ikan. Biarkan ikan ini masak selama 15-20 minit. Jangan biarkan kari ikan mendidih terlalu kuat (ketulan isi ikan akan pecah). Masukkan tomato. Biarkan kari itu menggelegak selama selama 3-5 minit lagi.
7. Masukkan santan / susu cair dan garam secukup rasa. Kacau sama rata dengan perlahan dan berhati-hati supaya ketulan isi ikan tak pecah/ hancur.
8. Apabila ikan telah masak (jangan terlalu kerap kacau masakan ini supaya isinya tak pecah). Masukan bendi dan cili hijau, dan tutup api dapur. Kari ikan bawal emas telah sedia untuk hidang. Tutup bekas hidangan dengan penutup supaya bau haruman rempah kari tidak terbebas. Buka Tudung bekas hidang kari ini hanya semasa makan. kari yang sedap boleh ditentukan dengan bau harum kari akan menusuk hidung kita apabila dibuka tudung penutup bekas kari ikan itu.Selamat mencuba!.


*Tips Membasuh Ikan Bawal Supaya Tidak Hanyir Daripada Mamak Roslan Mohammad

Basuh ketulan ikan bawal terutamanya ambil kira basuh bekas darah ikan yang terdapat di tulang tengah. Kepala ikan bawal perlu dibasuh dengan membuang segala sisa darah dan insang. Sisa-sisa darah ikan ini menyebabkan kehanyiran dan juga memberi kesan kepada warna kari ikan menjadi kehitaman. Ketulan ikan yang telah dibersihkan perlu diperamkan dengan dua sudu garam dan 1 sudu besar asam jawa untuk menghilangkan bahan kimia atau pun lendir ikan yang akan menghanyirkan ikan tersebut selama 30-45 minit. Basuh kembali ketulan tersebut dengan air bersih. Ketulan ikan ini sedia untuk masak.


Kari ikan bawal emas di dalam periuk, siap untuk dihidangkan.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...