Langkau ke kandungan utama

Daging Masak Kicap Kerisek



Bahan-bahan A:
600 gram isi daging – dipotong 2 inci lebar
2 sudu besar kerisek
1 batang serai – dititik
3 biji bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 tangkai daun kari – dilurut daunnya
Daun sup dan daun bawang
2 – 3 helai daun limau purut – opsyen
Garam dan gula putih secukup rasa.
Minyak secukupnya untuk menumis.

Bahan-bahan B (dikisar halus menggunakan blender basah):
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Air secukupnya

Bahan-bahan C:
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk kurma
1 sudu kecil rempah daging
1 sudu kecil serbuk lada hitam
3 sudu besar kicap ABC
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar gula perang

Cara-cara memasak:
1. Daging diperap bersama bahan B dan bahan C selama lebih kurang 20 – 30 minit.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis serai yang dititik bersama daun kari, kemudian diikuti dengan bawang merah dan bawang putih. Tumis sehingga bawang kekuningan dan naik bau.
3. Kemudian masukkan daging yang diperap tadi dan kacau rata. Masukkan air secukupnya dan masak sehingga daging empuk. Sekiranya mahukan kuah lebih, boleh ditambah air lagi.
4.  Selepas daging empuk, perasakan dengan garam dan gula. Masukkan kerisek dan kacau rata.
5.    Perlahankan api dan biarkan ia mereneh di atas dapur seketika.
6.   Akhir sekali masukkan daun sup dan daun bawang, dan daun limau purut.  Kacau sehingga semua bergaul rata, dan bolehlah ditutup api.



Ulasan

Syira Lokman berkata…
salam ramadhan :)
adda syuhada berkata…
suker...nanti nk cuba la...insyaAllah..
fatinicious berkata…
Sedapnya :)
salam ramadhan
http://fatinicious.blogspot.com

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...