Assalamualaikum.
So inilah menu Siakap Tiga Rasa yang selalu dimasak setelah berkali-kali diolah sehingga menepati citarasa keluarga. Sedap dimakan dengan nasi putih yang masih berasap tu.
Sesiapa yang `hantu' kicap sudah semestinya wajib ada kicap sebagai tambatan selera. Untuk keluarga Kak Noor, kicap Enaq menjadi pilihan keluarga. Memang sesuai dan enak untuk semua jenis masakan.
Untuk memudahkan rujukan, ada disediakan langkah-langkah penyediaan menu ini di setiap gambar. Just klik di SINI.
Resepi Siakap Tiga Rasa
oleh: Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda
Bahan-bahan A:
1 ekor ikan siakap
2 batang serai - dititik
2 sudu besar gula perang
1 sudu kecil perencah Maggi Cukup Rasa
4 - 5 helai daun limau purut
2 biji bawang besar - dipotong gegelang (bulat)
Gula putih dan garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng ikan
Bahan-bahan Sayur (B):
¼ biji cili benggala merah - dipotong dadu
¼ biji cili benggala hijau - dipotong dadu
Lobak besar @ baby carrot - dihiris serong
Bahan-bahan Tumis (C):
5 biji cili merah – dibuang biji dan dipotong dadu
5 biji cili padi – dihiris halus
1 biji bawang besar – dipotong dadu
4 ulas bawang putih – dipotong dadu @ dicincang
1 inci halia – dihiris halus
Sedikit minyak daripada gorengan ikan.
Bahan-bahan Sos dan Kicap (D):
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos cili Thai
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap lemak manis Enaq
1/2 cawan air (bergantung kepada kuantiti kuah yang dikehendaki)
Penyediaan Ikan:
1. Ikan dibersihan dan ditoskan. Kemudian lumur ikan siakap dengan kunyit, sedikit garam halus, Maggi Cukup Rasa, dan tepung jagung.
2. Panaskan minyak dan goreng ikan siakap sehingga garing. Kemudian angkat dan ketepikan.
Penyediaan Kuah Tiga Rasa:
1. Gunakan sedikit daripada minyak gorengan ikan tadi untuk menumis. Masukkan bahan-bahan C bersama serai. Tumis sehingga naik bau dan bawang sedikit garing.
2. Kemudian masukkan semua jenis sos, kicap lemak manis Enaq. Tambah air (bergantung kepada kuantiti kuah yang dikehendaki). Kacau rata dan masak sehingga kuah mendidih.
3. Bila kuah telah mendidih masukkan daun limau purut dan sayur-sayuran. Perasakan dengan garam, gula perang, gula putih, dan perencah maggi cukup rasa. Biarkan seketika sehingga mendidih sekali lagi.
4. Akhir sekali sebelum ditutup api, masukkan bawang besar yang dipotong gegelang @ bulat tadi. Kacau rata dan bolehlah ditutup api.
5. Tuang kuah di atas ikan. Sedia untuk dihidangkan.
Ulasan