Langkau ke kandungan utama

Kari Telur Ala-ala Nasi Kandaq

Assalamualaikum Semua.


Dah dinner ke belum? Siang tadi tak masak untuk lunch. Just goreng nasi untuk breakfasti dan makan sehingga ke petang. Malam terasa keroncong pula perut. Lepas maghrib terus ke dapur tengok apa yang ada. Selalunya bila masak lauk telur ini ia adalah alternatif terakhir sebab stok lauk-pauk semua telah clear. 


So inilah menu untuk makan malam ini. Fresh from kuali. Set makan malam yang ringkas tetapi mengancam selera; kari telur, ikan tenggiri jeruk goreng bersama kicap enaq. Dimakan bersama nasi panas. Sedap bak hang... Encik suami bertambah nasi. Sempat juga cheq mencelah, amboi... tambah nasi nampak. Sedap ka? Mestilah sedap kan... kalau tidak taklah bertambah nasi.



Kari telur ini kuahnya pekat ye. Kalau nak kuahnya cair, bolehlah tambah air aje. Kari ini kalau dah semalaman lagi sedap. Boleh cicah ngan roti benggali untuk breakfast esok.


Yang paling sedap bila dapat makan nasi berlauk kari telur dengan kicap lemak manis Enaq.  Fuhhh... sedap.  Teringat zaman semasa kecil.  Kalau makan nasi dengan apa-apa lauk kari, mesti ada kicap.  Dah jadi mak pun masih ada taste macam tu juga.  Ada kari, ada kicap. 

Resepi ini juga boleh diakses di page FB sajian dapur bonda. Siap dengan langkah-langkah penyediaannya di setiap gambar.  Sila klik di sini


Resepi Kari Telur Nasi Kandaq
Oleh: Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahannya:
10 biji telur ayam – direbus
Segenggam ikan bilis – dibasuh dan ditoskan.
3 biji kentang - dibelah dua atau tiga
2 biji cili hijau – dibelah dua tetapi tidak putus
2 keping asam gelugor @ asam keping
1 cawan santan pekat – Kak Noor guna santan sawit KHALIS
1 sudu kecil perencah kuah TUMIS
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Bahan-bahan tumisan:
1 biji bawang besar – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
2 tangkai daun kari – dilurut daunnya

Bahan-bahan dikisar lumat (menggunakan blender):
4 sudu besar rempah kari daging BABAS
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 ½ inci halia
3 biji cili hijau
4 biji buah keras
Air secukupnya untuk mengisar

Cara-cara penyediaannya:
1.  Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan tumisan sehingga naik bau (jangan sampai hangus).
2.  Kemudian masukkan bahan-bahan kisar dan kacau rata. Gunakan api sederhana. Tutup kuali bagi mengelakkan kauh merecik ke dinding. Masak sehingga rempah sedikit garing/terbit minyak.
3.  Masukkan santan bersama 2 cawan air. Kacau rata dan masak sehingga kuah mendidih.
4. Perasakan dengan gula, garam, dan perencah kuah TUMIS. Kacau rata.
5.  Masukkan ubi kentang dan masak sehingga ubi kentang empuk.
6.  Setelah ubi kentang empuk, masukkan telur rebus, ikan bilis, dan asam gelugor. Kacau dan biarkan kuah mendidih sekali lagi dan ikan bilis masak sempurna.
7.   Sebelum tutup api, masukkan cili hijau.
8. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih dan ikan tenggiri jeruk goreng.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...