Langkau ke kandungan utama

BUBUR LAMBUK TULANG DAGING LEMBU (VERSI TUMIS DARAT)

Assalamualaikum.




Sejak seminggu lalu Kak Noor teringin sangat nak makan bubur lambuk. Apalah sangat kan.. kalau setakat satu bekas tu boleh beli kat Kampung Baru saja.




Tapi kalau buat sendiri ramai yang boleh makan. Lagipun dah lama tak masak bubur ini.  Sejak-sejak akhir ini anak-anak pun tak berapa selera nak makan nasi.  Masak nasi dan lauk pun tak disentuh.  Mungkin disebabkan cuaca panas, hilang selera nak makan nasi dan lebih kepada kudapan. 


Projek mengacau bubur lambuk sendirian berhad ini bermula selepas Zohor, hari Sabtu lalu. Gara-gara tunggu Encik suami bawa balik tulang daging lembu. Bubur lambuk ini Kak Noor masak menggunakan periuk tekanan Noxxa memandangkan penggunaan tulang daging lembu dalam bubur ini.

Di sini Kak Noor kongsi resepi bubur lambuk menggunakan periuk Noxxa.  Memandangkan langkah-langkah bergambar telah Kak Noor kongsi di FB Jom Masak Bersama Sajian Bonda, maka ia boleh diakses dengan mengklik link ini


Resepi Bubur Lambuk Tulang Lembu
(Versi Periuk Noxxa)
oleh: Sajian Dapur Bonda


Bahan-bahan A:
3 cawan beras- cuci dan tos
Segenggam udang kering - cuci dan tos
1 sudu besar serbuk Maggi Cukup Rasa
1 cawan santan pekat – Kak Noor guna santan sawit KHALIS
Daun sup dan daun bawang - diracik halus
2 batang serai – diketuk
I inci halia - diketuk
Beberapa biji lada hitam

Bahan-bahan B:
800 gram tulang lembu - cuci dan tos
*2 biji bawang besar
*3 ulas bawang putih
*1 ½ inci halia
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 sudu besar pes soto – Kak Noor guna Pes Soto Den
Air secukupnya
(Bahan-bahan ini diblend kasar menggunakan chopper ataupun ditumbuk kasar)

Cara-cara Merebus Daging dan Memasak Nasi:

1. Masukkan kesemua bahan B di dalam inner pot periuk Noxxa. Tutup penutup dan halakan tombol kepada `pressure'. Set butang `high pressure' selama 60 minit dan tekan butang `on'.
2. Selepas 60 minit akan berbunyi `beep'. Bebaskan wap dengan menghalakan tombol kepada `steam'. Pastikan wap dibebaskan sepenuhnya, baru tudung periuk boleh dibuka. Tekan butang `off'.
3. Masukkan beras, Tambahkan air secukupnya. Kacau rata.
4. Masukkan juga serai dan halia yang diketuk, dan satu sudu besar serbuk Maggi Cukup Rasa. Tutup penutup dan halakan tombol kepada `pressure'. Set butang `high pressure' selama 30 minit dan tekan button `on'.
4. Selepas 30 minit akan berbunyi beep. Bebaskan wap (rujuk langkah 2). Beras telah kembang sepenuhnya. Masukkan santan, lada hitam, garam, dan udang kering. Kacau rata dan set butang `stir fry' dan tekan on. Masak sehingga mendidih. Tekan `off'.

TUMIS DARAT
Bahan-bahan untuk tumis darat

Bahan-bahan Tumis Darat:
2 biji bawang besar – dihiris nipis
3 ulas bawang putih – dihiris nipis
Sedikit halba
1 sudu besar minyak sapi
Sedikit minyak masak

Cara-caranya:
1. Setelah bubur siap dimasak, bolehlah kita buat bahan untuk tumis darat pula. 
2. Panaskan kuali yang berisi minyak sapi dan minyak masak.
3. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga bawang layu. Kemudian masukkan sedikit halba. Goreng sehingga bawang bertukar warna keperangan. Tutup api.
4. Kemudian tuang ke dalam periuk bubur yang telah siap dimasak tadi. Tutup periuk sebentar agar aroma wangi menyerap ke dalam bubur. 
5. Bila nak makan atau dihidangkan, kacau bubur terlebih dahulu supaya bahan-bahan tumisan tadi bergaul rata. Tabur daun sup, daun bawang, dan bawang goreng bila nak makan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.