Salam ceria sahabat-sahabat semua.
Hari ini tiada menu lauk-pauk untuk makan tengah hari. Hanya sekadar bihun goreng. Lagipun perlu menyiapkan tempahan biskut daripada customer hari ini. Tengoklah untuk dinner nanti, kalau ada request nak makan nasi, baru masak lauk. Kalau tidak, ke pasar malam ajelah, tengok apa-apa yang tersangkut dengan selera nanti.
Bihun Goreng Pedas Kicap, rata-rata telah familiar dengan menu ini. Tapi hari ini Kak Noor nak kongsi resepi bihun goreng kicap pedas yang menjadi faveret family. Anak-anak Kak Noor ni tidak gemar bihun yang bercili @ warna cili. Lebih gemar yang berkicap dan manis-manis pedas. Tapi Kak Noor tak suka pula bihun 100% rasa kicap. Mesti ada kombinasi rasa cili dan kicap.
Resepi ini terdahulu telah Kak Noor poskan dalam page FB Jom Masak Bersama Sajian Dapur Bonda. Resepi bergambar juga disertakan. Sila klik JMBSDB.
Untuk rasa kicap, semestinya Kak Noor menggunakan jenama kicap Enaq; kicap keluaran Muslim Halal Toyibban. Memang sedap dan sesuai sekali untuk menu masakan yang menggunakan kicap. Sesiapa yang belum cuba kicap ini, bolehlah mula bertukar ke kicap ini.
Resepi Bihun Goreng Kicap Pedas
Oleh: Sajian Dapur Bonda
Bahan-bahannya:
1 bungkus bihun – direndam sehingga lembut dan ditoskan
Beberapa ekor udang hidup
2 biji tauhu – dipotong kiub
50 sen taugeh
1 senduk (sukatan senduk nasi) cili kering kisar
2 sudu besar sos cili Thai @ sos cili
2 sudu besar sos tiram
Kicap lemak manis Enaq
Kicap lemak masin Enaq
Gula secukup rasa
Air secukupnya.
Daun sup & daun bawang – dihiris
Cili merah – dihiris
Bawang goreng
Bahan-bahan tumis:
1 biji bawang besar – dihiris
3 ulas bawang putih- dihiris
Cara-cara membuatnya:
1. Panaskan minyak. Goreng tauhu sehingga sedikit garing. Angkat dan ketepikan.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau dan bawang bertukar warna kekuningan.
3. Masukkan cili kering kisar dan masak sehingga cili garing @ terbit minyak.
4. Selepas itu, masukkan sos cili, sos tiram, kicap manis, dan kicap masin, dan air secukupnya (Air hendaklah dimasukkan secukupnya sebab setelah bihun dimasukkan, tidak digalakkan menambah air lagi). Perasakan dengan gula. Kacau rata dan biarkan kuah mendidih. Rasa kuahnya, kalau tidak cukup masin, bolehlah tambah garam. Kak Noor tak guna garam sebab memadai dengan menggunakan kicap lemak masih Enaq.
5. Masukkan udang dan masak sehingga udang masak.
6. Kemudian masukkan bihun. Gaul rata dan kaupbalikkan sehingga bihun bergaul mesra.
7. Selepas bihun telah lembut, akhir sekali masukkan taugeh. Kaupbalikkan ehingga bergaul mesra dan tutup api.
8. Semasa menghidang, bolehlah ditaburkan hirisan daun sup/daun bawang, hirisan cili hidup, dan bawang goreng.
Ulasan