Langkau ke kandungan utama

Bihun Goreng Kicap Pedas

Salam ceria sahabat-sahabat semua.


Hari ini tiada menu lauk-pauk untuk makan tengah hari. Hanya sekadar bihun goreng. Lagipun perlu menyiapkan tempahan biskut daripada customer hari ini. Tengoklah untuk dinner nanti, kalau ada request nak makan nasi, baru masak lauk. Kalau tidak, ke pasar malam ajelah, tengok apa-apa yang tersangkut dengan selera nanti.






Bihun Goreng Pedas Kicap, rata-rata telah familiar dengan menu ini. Tapi hari ini Kak Noor nak kongsi resepi bihun goreng kicap pedas yang menjadi faveret family. Anak-anak Kak Noor ni tidak gemar bihun yang bercili @ warna cili. Lebih gemar yang berkicap dan manis-manis pedas. Tapi Kak Noor tak suka pula bihun 100% rasa kicap. Mesti ada kombinasi rasa cili dan kicap.  

Resepi ini terdahulu telah Kak Noor poskan dalam page FB Jom Masak Bersama Sajian Dapur Bonda.  Resepi bergambar juga disertakan.  Sila klik JMBSDB.



Untuk rasa kicap, semestinya Kak Noor menggunakan jenama kicap Enaq; kicap keluaran Muslim Halal Toyibban. Memang sedap dan sesuai sekali untuk menu masakan yang menggunakan kicap. Sesiapa yang belum cuba kicap ini, bolehlah mula bertukar ke kicap ini.


Resepi Bihun Goreng Kicap Pedas
Oleh: Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahannya:
1 bungkus bihun – direndam sehingga lembut dan ditoskan
Beberapa ekor udang hidup
2 biji tauhu – dipotong kiub
50 sen taugeh
1 senduk (sukatan senduk nasi) cili kering kisar
2 sudu besar sos cili Thai @ sos cili
2 sudu besar sos tiram
Kicap lemak manis Enaq
Kicap lemak masin Enaq
Gula secukup rasa
Air secukupnya.
Daun sup & daun bawang – dihiris
Cili merah – dihiris
Bawang goreng

Bahan-bahan tumis:
1 biji bawang besar – dihiris
3 ulas bawang putih- dihiris

Cara-cara membuatnya:
1. Panaskan minyak. Goreng tauhu sehingga sedikit garing. Angkat dan ketepikan.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau dan bawang bertukar warna kekuningan.
3. Masukkan cili kering kisar dan masak sehingga cili garing @ terbit minyak.
4. Selepas itu, masukkan sos cili, sos tiram, kicap manis, dan kicap masin, dan air secukupnya (Air hendaklah dimasukkan secukupnya sebab setelah bihun dimasukkan, tidak digalakkan menambah air lagi). Perasakan dengan gula. Kacau rata dan biarkan kuah mendidih. Rasa kuahnya, kalau tidak cukup masin, bolehlah tambah garam. Kak Noor tak guna garam sebab memadai dengan menggunakan kicap lemak masih Enaq.
5. Masukkan udang dan masak sehingga udang masak.
6. Kemudian masukkan bihun. Gaul rata dan kaupbalikkan sehingga bihun bergaul mesra.
7. Selepas bihun telah lembut, akhir sekali masukkan taugeh. Kaupbalikkan ehingga bergaul mesra dan tutup api.
8. Semasa menghidang, bolehlah ditaburkan hirisan daun sup/daun bawang, hirisan cili hidup, dan bawang goreng.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...