Langkau ke kandungan utama

MENU KELUARGA DI HUJUNG MINGGU, Kari Ikan Talang Masin, Kobis Goreng Kicap, dan Ulam Nanas Berkicap

Assalamualaikum.


Bila tengok ada antara rakan kita yang pos gulai ikan kurau masin dalam FB baru-baru ini, terlonjak pula selera nak makan kari ikan masin. Kecur air liur. Semasa pulang bercuti ke Utara pada cuti Maulidur Rasul dan Krismas baru-baru ini sempat ke Tanjung Dawai. Dapatlah beli ikan bilis dan ikan talang masin. 


Resepi ikan talang masin tumis darat ini adalah resepi warisan keluarga daripada arwah nenda tercinta. Kuahnya tidak pekat seperti kuah kari mamak di kedai. Cair dan sesedap rasa.  Kalau dulu hanya digunakan rempah kari ikan untuk kuahnya, tetapi kali ini Kak Noor gunakan rempah kari khas iaitu serbuk kari ikan masin jenama BABAS.


Kebiasaannya kari ikan talang masin ini dimasak bersama nanas ataupun ubi kentang dan terung. Sekiranya kita gunakan nanas, tidak perlulah digunakan kentang dan terung. Tetapi sekiranya kita tidak menggunakan nanas, kita boleh masukkan kentang dan terung. Itulah pesan bonda Kak Noor.  


Kalau dah ada lauk, mestilah adalah sayur. Baru cukup rukun. Pada mulanya plan nak masak sayur kobis goreng ala mamak yang berwarna kuning tu, tetapi ada pula orang di rumah ni yang tidak gemar. So ambil jalan mudah, masak goreng kobis kicap aje. Kobis pula dipotong lebar-lebar. Kalau masak berkicap ini, semua orang ok aje. Untuk kobis goreng kicap ini, seperti biasa Kak Noor gunakan kicap kegemaran keluarga iaitu kicap lemak masin dan kicap lemak manis ENAQ. 




Memandangkan tak ada stok ulam, sebagai ganti untuk menyedapkan mulut, Kak Noor gunakan ½ biji daripada nanas yang berbaki semasa masak kari tadi, dicicah bersama kicap lemak manis ENAQ. Emm…. Marvelous. Lama dah tak makan nanas campur kicap ni. 


Makan pula nasi panas bersama kari ikan kering talang bersama sayur kobis masak kicap, memang menyelerakan. Cuma tak sempat nak buat sambal belacan aje…


So inilah menu keluarga yang sempat disediakan tengah hari tadi. 


Resepi Kari Ikan Talang Masin Tumis Darat
oleh: Kak Noor @ sajiandapurbonda

Bahan-bahannya:
800 gram ikan talang masin – dipotong kecil
½ biji nanas – dihiris lebar
1 cawan santan sawit KHALIS + 2 ½ cawan air menjadikan 3 ½ santan
1 sudu besar gula
1 sudu kecil perencah kuah TUMIX
2 biji cili hijau

Bahan-bahan dikisar (pes rempah):
60 gram serbuk kari ikan masin BABAS @ serbuk kari ikan BABAS
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia
1 sudu besar pati asam jawa Xtra Adabi
2 cawan air

Bahan-bahan tumis darat:
1 biji bawang besar – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
2 tangkai daun kari – dilurut daunnya
2 sudu besar halba campur
Minyak secukupnya

Cara-caranya:
1. Pertama kali rendam ikan kering talang yang telah dipotong bersama air dan 2 sudu kecil KFC garam halus selama lebih kurang 30 minit untuk menghilangkan rasa masin pada ikan kering talang tersebut (petua orang dulu-dulu). Selepas 30 minit, cuci bersih dan ketepikan.

2. Masukkan ikan kering di dalam kuali/periuk bersama pes rempah. Masukkan 1 cawan air dan kacau rata. Masak sehingga kuah mendidih.

3. Selepas kuah mendidih, masukkan santan diikuti dengan nanas. Masukkan gula dan perencah kuah TUMIX. Kacau rata dan biarkan ia mendidih sekali lagi. Tutup api.

4. Di dalam kuali yang lain, panaskan minyak. Tumis bahan-bahan untuk tumis darat sehingga bawang bertukar menjadi kekuningan. Ketika masih panas, curahkan bahan-bahan tumis beserta minyak tumisan ke dalam kuali/periuk kari tadi. Taburkan hirisan cili hijau. Tutup periuk/kuali supaya aromanya tidak keluar.

5. Sebelum menghidang, terlebih dahulu kacau kuah kari supaya bergaul mesra dengan bahan-bahan tumisan darat tadi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.