Assalamualaikum.
Rasanya tip dan info ini amat berguna untuk dikongsi bersama. Mungkin ramai rakan yang telah sedia tahu mengenai cara-cara penyediaan cili kisar dan telahpun mempraktikkannya. Tetapi bagi rakan-rakan yang belum tahu, Kak Noor kongsikan di sini untuk rujukan. Tip ini diambil daripada blog Mamak Haji Roslan.
Penyediaan Cili Kisar Untuk Masakan:
1. Cili kisar yang bermutu boleh disediakan dengan memotong cili saiz kecil dengan gunting mengikut 45 darjah.
2. Rebuskan sehingga cili lembut. Kebiasaannya biji-biji cili akan gugur. Bersihkan rebusan dengan penapis.
3. Kisar cili mestilah 1 bahagian cili di balang pengisar dan 1 bahagian air. Jangan sendatkan balang pengisar. Gunakan hanya 3/4 bahagian balang pengisar supaya balang mempunyai ruang.
4. Sekiranya kisaran menjadi kasar atau berat, masukkan satu sudu minyak masak ke dalam balang pengisar.
5. Kisaran perlu mengikut waktu yang ditetapkan oleh pembuat pengisar; kebiasaannya 1 minit berhenti 30 saat dan kisar kembali. Kisaran berterusan akan membakar motor pengisat.
6. Elakkan menggunakan bahan panas dikisar. Ini akan menumpulkan pisau pengisar.
7. Tentukan setiap kali habis mengisar, bersihkan balang pengisar dengan betul.
8. Tentukan cili kisar ditutup rapat. Cili yang telah dikisar perlu simpan di bahagian bekuan peti sejuk bukan di bahagian penyejuk.