Bahan-bahannya:
½ kilo udang sederhana besar
15 batang kacang buncis
2 biji ubi kentang - dipotong kecil
1 biji lobak merah – dihiris serong
2 biji cili hijau – dibelah dua tapi tak putus
1 cawan susu sejat dicampur dengan 3 cawan air)
1 keping asam gelugor (asam keping)
Perasa garam dan gula secukupnya
Bahan-bahan dikisar: (jadikan pes)
4 sudu besar serbuk rempah kari ikan dan udang BABAS
1 biji bawang besar - dihiris
4 ulas bawang putih - dihiris
1 cawan air
Bahan-bahan ditumis:
3 ulas bawang merah (bawang kecil) - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia dihiris mancis
1 sudu kecil jintan manis
2 tangkai daun kari
Minyak secukupnya.
Cara-cara Memasak:
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Masukkan bahan-bahan tumis dan tumis sehingga naik bau dan bawang kekuningan.
2. Selepas itu masukkan bahan-bahan kisar dan kacau rata. Gunakan api sederhana. Tutup periuk. Biarkan rempah mereneh di atas dapur sehingga terbit minyak/pecah minyak.
3. Selepas rempah terbit minyak, tuang 1 cawan susu sejat yang dicampur dengan 2 cawan air. Kacau rata dan masukkan ubi kentang dan masak sehingga kuah mendidih.
4. Masukkan udang. Perasakan dengan garam dan gula. Masukkan juga asam keping. Biar ia mendidih di atas dapur.
5. Akhir sekali masukkan lobak merah, kacang buncis, tomato, cili hijau. Kacau. Bila kuah mendidih sekali lagi, bolehlah ditutup api.