Langkau ke kandungan utama

Ayam Paprik Ala Thai

Assalamualaikum dan Selamat Malam.




Malam ini  Kak Noor just nak kongsi resepi Ayam Paprik Ala Thai yang dimasak petang tadi. Telah lama tak masak lauk ala Thai ini.  Permintaan daripada anak bongsu. Tapi kekurangan sayur-sayuran. Ayam baru sahaja dibeli oleh Encik Hasben pagi tadi. Cuma ada kacang buncis sahaja. Nasib baik dalam peti ais ada cili benggala, cili padi, serai, dan daun limau purut.  Inilah bahan-bahan yang menaikkan aroma masakan ayam paprik ini. 


Sempat snap gambar sejurus selepas masak, fresh from kuali.




Bahan-bahannya:
4 keping dada ayam (keel) – dipotong/dihiris kecil
3 ulas bawang putih – dihiris
4 biji bawang merah (bawang kecil) – dihiris
1 inci halia – dihiris mancis
2 labu bawang besar – dipotong gegelang
5 – 6 biji cili padi merah – dititik
2 batang serai – dititik
½ biji cili benggala (boleh pilih hijau/merah/kuning atau campur ketiga-tiga sekali)
5 – 6 helai daun limau purut – dikoyak hujungnya
3 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan sos cili thai
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos ikan/sotong
Sedikit kicap manis
Gula perang dan garam secukup rasa
Air secukupnya untuk kuah
Minyak secukupnya untuk menggoreng ayam

Sayur-sayuran:
10 batang kacang buncis @ kacang panjang
Boleh tambah sayur-sayuran lain seperti bunga kobis,
putik jagung dan lobak merah

Cara-caranya:
1. Gaul hirisan ayam bersama serbuk kunyit dan sos ikan/sotong.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng hirisan ayam sehingga masak. Tos dan ketepikan
3. Tinggalkan sedikit minyak gorengan ayam di dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih, dan halia hingga naik bau.
4. Masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak/pecah minyak. Selepas itu masukkan sos cili thai, sos tomato, sos tiram, sos ikan/sotong, dan kicap manis, diikuti dengan isi ayam. Gaul rata.
5. Tuangkan air secukupnya (untuk kuah). Masukkan serai, daun limau purut dan cili pagi. Biar mereneh di atas dapur. Perasakan dengan gula perang dan garam. Kacau rata.
6. Akhir sekali masukkan bawang besar, cili benggala, dan sayur-sayuran. Tambahkan sedikit air sekiranya kuah pekat (bergantung kepada citarasa masing-masing).
7. Masak sehingga kuah mendidih dan bolehlah ditutup api.
8. Siap dihidangkan bersama nasi panas.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...